Program | Prosinec 2014

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
01 Po
20.00 h
Vitalij Manský: Roura
premiéra filmu
 
vstupné volné

Podle tvrzení Vladimira Putina pochází polovina ruského státního rozpočtu z ropného a plynárenského průmyslu. V případě zemního plynu se stala zásadním milníkem stavba potrubí Urengoj-Pomary-Užhorod, která v roce 1983 spojila zásoby zemního plynu západní Sibiře s jeho evropskými spotřebiteli. Renomovaný ukrajinský dokumentarista Vitalij Manskij se vydal po trase plynovodu se snahou zjistit, jak se žije obyčejným lidem v jeho bezprostřední blízkosti. Výlov zamrzlé sibiřské řeky plné mrtvých ryb, svatba v oprýskané panelákové budově v Chabarovsku, pravoslavná mše v odstaveném železničním vagonu, psí bouda z vyřazené pračky či vzývání ideálů komunismu spojené s nespokojeností se současnými poměry a obavami z nejisté budoucnosti výmluvně ilustrují často absurdní všednodennost dnešního Ruska. Vizuálně propracovaná road-movie je zároveň zneklidňujícím portrétem legendárního transsibiřského plynovodu, na němž je stále závislá většina Evropy.

02 Út
18.00 h
Narozeniny POTRVÁ
Johannes Benz // Jiří Burian aka Dj Ivan MpTrojan // Kittchen
akce měsíce
vstupné volné

Je to už šest let, co jsme pro Vás otevřeli kavárnu POTRVÁ. Rozhodli jsme se při téhle příležitosti připravit pár změn a představit je právě na našem narozeninovém večírku. Jde o změny vizuální až prostorové, ale novinky najdete i v našem meníčku, které odhalíme na rautu.
K našemu výročí zahraje kapela Johannes Benz , KITTCHEN a Jiří Burian aka Dj Ivan MpTrojan!

Vstupné samozřejmě zdarma!

Přijďte slavit s námi!


Johannes benz

Johannes Benz má za sebou velmi zajímavý audiovizuální projekt, ve kterém synergicky propojoval filmový žánr amerického road movie a hudební žánr dřevního folku. Výsledkem tohoto úsilí je neopakovatelný projekt nazvaný Johannes Benz: Songs of The Road.

Poetika nekonečných cest, osamělých odpočívadel a do tmy blikajících motorestů v jemném benzínovém oparu. Alegorie života se silnými melodiemi moderního písničkářství vtahuje posluchače podmanivou atmosférou.

http://johannesbenz.com/

DJ Jiří Burian

Jiří Burian je hudebník, producent, dj a moderátor. Kromě Rádia 1 od roku 1996 hrál, zpíval a skládal songy pro kapelu Southpaw, se kterou vydal 5 alb.Ve spolupráci s Klárou Nemravovou založili multimediální uměleckou skupinu Ghostmother a spolupracuje se svým otcem Janem Burianem (alba Dívčí válka a Muži jsou křehcí).

Spolu s dj Tvyksem remixoval Cassius, Love Motel, Dead Kids nebo Midi lidi, sám potom Peťo Tázok, Modré hory, Turbo, Simian mobile disco nebo Sunflower Caravan. V roce 2009 vydává první sólové downtempo album Burian - So low. V roce 2010 produkoval spolu s Mikolášem Růžičkou otcovu desku Jan Burian - 12 druhů samoty a také se producentsky podílel na desce skupiny Eggnoise - Yolk. S Mikolášem Růžičkou dále rozjel indie folkovou kapelu Republic of two, které vyšel v říjnu debut Raising the flag.

https://soundcloud.com/jiriburian

Kittchen

Kittchen původně vznikl jako jednočlenný laptop-folkový projekt maskovaného písničkáře z Doks. Během živých vystoupení se do koncertní sestavy přidal Tomáš Neuwerth (LU, Nierika, Umakart). Album Radio už vzniklo jako práce tvůrčího tandemu. Kittchen ale dodnes občas vystupuje často sám, na větší koncerty se občas přidají dvojčata Jan a Martin Galiovi. Takže nikdy nevíte, co přesně na koncertě dostanete. I to je ale součást podivuhodného balíčku nazvaného Kittchen.

03 St
19.00 h
Open Mic #79
Hlavní host:Jamie Marshal [gb]
 
vstupné Dobrovolné

Dále vystoupí:

Bára Baronová

Fixage

Šansonika

Hynek Žirovnický

a další...

06 So
19.30 h
Interpret Neznámý unplugged
Support: Alchymie
akce měsíce
vstupné 80

Interpret Neznámý, Brandýská, devítihlavá Ska-Rocková formace se na hudební scéně pohybuje už od roku 2009 a má za sebou už více než dvě stě koncertů po celé republice a dvě plnohodnotná CD. Jejich poznávací znaky jsou silná dechová sekce, chytlavé melodie a české texty. Do Potrvá přijíždí se speciálním Mikulášským unplugged setem a s premiérou koledy jako bonus k tomu.

08 Po
19.00 h
Intelektuální výtržnosti
Autorský večer studentů pražské konzervatoře
 
vstupné volné

Autorské písně, poezie a próza studentů konzervatoře Jaroslava Ježka v oboru Tvorba textu a scénáře.

09 Út
19.00 h
Science Café: Divná dynamika diverzity aneb co limituje biologickou rozmanitost
Host: David Storch, Ph.D.
 
vstupné Dobrovolné

Narůstá stále rozmanitost života na Zemi, nebo se ustálila na nějaké rovnovážné hodnotě? Co rozhoduje o počtu druhů v různých oblastech Země? Je prostor možností živého světa už naplněn, nebo umožňuje neustálou expanzi živých forem?

Fosilní záznam ani detailní ekologická a fylogenetická data nám nedají jednoznačnou odpověď na žádnou z těchto otázek.

Přesto na základě kombinace těchto dokladů můžeme sestavit docela plastický a věrohodný obrázek toho, co se s rozmanitostí života na Zemi děje – a je to zajímavější, než kdybychom se dočkali nějaké jednoznačné odpovědi.

www.sciencecafe.cz

10 St
19.30 h
Adéla Petřeková & Míša Ďurišová
Koncert
 
vstupné 100

Písně intimní a ryzí. České i cizí. Veselé i s krizí. Objeví se a zmizí... Projekt Adély Petřekové a Míši Ďurišové s vlastním i převzatým repertoárem míchá z přísad jazzu, folku a popu. Dvě zpěvačky, akustická kytara (Petr Zatloukal) a piáno (Ester Godovská). Hostem Ondřej Černý - zpěv.

14 Ne
15.00 h
Malování na vodu
Vernisáž
akce měsíce
vstupné volné

Malé děti a velké formáty. Výstava maleb dětských účastníkú výtvarného kurzu zazrcadlem.cz. Nejmladšímu jsou necelé tři roky, nejstaršímu šest let. Přijďte se podívat a nechte se inspirovat!

17 St
20.00 h
Republic of Two
Koncert měsíce
akce měsíce
vstupné 150

Pražská indie folková formace Jiřího Buriana a Mikoláše Růžičky Republic of two se po letechvrací do Potrvá, kde před pěti lety začínali, aby zde odehráli vánoční koncert v intimní atmosféře.Republic of Two vydali v březnu svojí zatím poslední desku Silent Disco a od listopadu bude uveden do kin nový český film My dva, ve kterém mají Burian s Růžičkou několik písní.

18 Čt
20.00 h
Alton Gradar
Koncert
 
vstupné Dobrovolné

Vánoční koncert kapely Alton Gradar. Bude big-beat, stromeček, koledy i červené čepičky. Muziku si můžete poslechnout i stáhnout na bandzone.cz/altongradar.

21 Ne
10.00 h
POTRVÁnoční Trh
Vánoční tradice potrvá!
akce měsíce
vstupné volné

21.12. se uskuteční už sedmý Potrvánoční trh v kavárně POTRVÁ. Jako každý rok budete mít možnost nakoupit vánoční dárky s šálkem kávy nebo hrnkem voňavého svařáku v ruce.
Nepoťte krev v nákupních střediscích, přijďte si nakoupit dárky do POTRVÁ!

21 Ne
19.30 h
Puss O'Liquor
Koncert
akce měsíce
vstupné 50

Zrzavý fénix povstává z popela. Puss' O'Liquor hraje směsici tradičních irských písní a skladeb převzatých, zejména od v rámci žánru věhlasné kapely The Pogues. Večery, které O'Liquor provází, jsou zpravidla slavnostmi nevázané zábavy a přátelského popíjení. Jeho výstupy nejsou zcela klasického koncertního typu, nesou se v duchu hospodské atmosféry, kdy se každý může zapojit svým dílem - ať již poctivým obracením sklenic dnem vzhůru, tancem, výkřiky či zpěvem. Puss' O'Liqour se vrací, aby přetřel šeď prázdných předvánočních dnů na zeleno!

22 Po
19.00 h
Brusel.cz
Divadlo 100 opic
akce měsíce
vstupné studenti 100, dospělý 150

Loutkový muzikál s detektivní zápletkou o geopolitické situaci ČR. Zároveň se dá říci, že jde o absurdní politickou mystifikaci. Je to vcelku bizarní, pochmurná komedie. Jsme v roce 2038, části Evropy jsou zaplaveny mořem a do vnitrozemí se valí miliony environmentálních uprchlíků. Česká republika uzavírá hranice a obsazuje je armádou. Hrdina hry, vrchní vyšetřovatel Jan Zeman je na stopě teroristické organizaci, jejíž činnost se zahraniční politikou zdánlivě nesouvisí. Říkají si Fronta seniorátní spásy a pomocí bombových útoků se dožadují zvýšení důchodů a propuštění činovníků KSČM z vězení. Jak ale vyšetřování postupuje, přichází jeho tým na stopu rozsáhlé činnosti tajných služeb, jak ze strany EU, tak ze strany Ruské federace. Příběh vrcholí vojenským zásahem spojeneckých vojsk a ztrátou suverenity. Ne však na dlouho.

Patří Česká republika kulturně-historicky spíše na západ, nebo východ? Nebo patří jen sama sobě? To by jistě řekl předseda opoziční strany „To není naše věc!“, který vyvolává vládní krizi. Za hodnoty západu bojuje ředitel BIS, který se – pamětliv odkazu sv. Václava a Vojtěcha, v podstatě dopouští velezrady. Naproti tomu za dobro veškerého slovanstva hovoří bezprostředně plastické nálože značky „Daroga navěrch“.

 

Hlavním tématem inscenace je kritika účelového vztahu ČR k Evropské unii. Absurdní fabule však umožňuje dotknout se bez zbytečných komentářů také otázek ekologie, rasismu, stárnutí populace i vyrovnání se komunistickou minulostí. Je to tak angažované divadlo, že víc už ani nelze.

Základ inscenace je hudba a zpěv. Je to spíše koncert doprovázený divadelní akcí, než divadlo, doprovázené hudbou. Akce na rozhraní loutkového a činoherního divadla, stínohra a interaktivní projekce pomocí Meotaru, dotváří atmosféru písní a herecké kapely v obsazení: akordeon, kytara, baskytara, banjo a příčná flétna.