Program | Duben 2015

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
01 St
19.00 h
Open Mic #83
Hlavní host: Půljablkoň
 
vstupné Dobrovolné

Dále vystoupí:

Hynek Kočí

Petr Langr

Steve Wharton

Saša Niklíčková

Michaela Charvátová

Marie Sommerová

02 Čt
19.00 h
Koštování #11: Chick lit, aneb když je literatura šik!
Autorské čtení
 
vstupné 20

Žádné porno pro matky ani sentimentální červená knihovna. Jak vypadá literatura, kterou píšou talentované slečny, ambiciózní dívky a zkušené dámy?

Jako tradičně vystoupí dvě začínající spisovatelky a jako hlavní host večera ostřílená literátka! Těšit se můžete i na živou hudbu.

09 Čt
19.30 h
!!!Pro nemoc zrušeno!!! Ivan Gutierrez a Madera
Koncert
akce měsíce
vstupné 130 předprodej, 150 na místě

Ivan Gutierrez je kolumbijský zpěvák, kytarista a skladatel, známý u nás spoluprací se Zuzanou Navarovou (alba Tres, Skleněná vrba, Zelené album). Od roku 2003 se věnuje výhradně vlastní tvorbě se skupinou Madera, což v překladu znamená dřevo, které je pevné a zároveň dýchá...

Maderu tvoří přední hudebníci české scény, kontrabasista Tadeáš Mesany (SOČR, Extasy of Saint Theresa), bubeník David Landštof (Radůza, Lenka Dusilová) a pianista Ondřej Kabrna (Luboš Andršt, Jana Koubková).

10 Pá
19.30 h
Johannes Benz
Koncert
akce měsíce
vstupné 100 předprodej, 150 na místě

Johannes Benz je alter ego režiséra a dokumentaristy Jana Foukala, který debutoval soundtrackem o alegorické cestě řidiče kamionu. Album One way road bylo oceněno Fullmoonzinem jako album roku 2014.

V letošním roce Benz vyráží na šňůru pravidelných koncertů a vy můžete být u toho třetího s názvem No.3 v kavárně Potrvá.

Nechte se unést silnými melodiemi písničkáře s příměsí rocku šedesátých let či country za doprovodu výrazných muzikantů Davida Landštofa a a.m.Almely.

11 So
10.00 h
Sousedský bleší trh
Ostatní
 
vstupné volné

Nabídka oblečení, knížek, dvd, dekorací, nádobí a jiných předmětů, které přátelé z okolí už nepotřebují, ale vám by se mohly hodit. Ceny víc než mírné !
Pokud chcete vy sami něco prodávat, ozvěte se nám na email kavarna@potrva.cz a my Vás zařadíme mezi prodávající

14 Út
19.00 h
Science Café - Bezpečnost potravin
Host: prof. Kateřina Demnerová, VŠCHT
 
vstupné Dobrovolné

Chcete se dozvědět něco o mikrobiologii potravin? Zajímá vás, co jíte? Jaké hrozby na náš číhají v potravinách?

O bezpečnosti potravin bude na dubnovém Science Café mluvit prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc., vedoucí Ústavu biochemie a mikrobiologie VŠCHT Praha.

Přijďte včas, ať máte dobré místo. Těšíme se na vás.

www.sciencecafe.cz

15 St
20.00 h
Two women, 1000 stories, 1001 nights
Divadlo
akce měsíce
vstupné Dobrovolné, doporučené 100

Berlin meets Prague, Prague meets New York

Dagmar Spain & Liliana Velasquez představují "Two women. 1000 stories, 1001 nights" večer plný herectví, tance & muziky s dotekem ženské mystiky.


Dagmar Spain & Liliana Velasquez present " Two women, 1000 stories, 1001 nights" an evening of acting, dance & music with a touch of feminine mystery.

Hudba: Petr Zelenka a Tomaš Mach

17 Pá
19.00 h
Manďundin & Jnkr & další
Koncert
akce měsíce
vstupné Volné

Hudebně vizuální akce studentů umělcké školy. Prvotní akce studentů představí ukázky amatérské práce z hudbou a vizuálním doprovodem zapomoci různorodých technik. Večer započatý živou hudbou vyvrcholí hudební a vizuální tvorbou Alberta Hrubého a Jana Kocoura. Představena bude elektronická hudba pohybující se napříč několika žánry, od ambientních skladeb až po rychlejší a 'klubovější' stopy.

20 Po
19.30 h
Fusion flute
Koncert

Příčná flétna, jak ji ještě neznáte! Martina Mihulková (flétna, zpěv), Magdaléna Ochmanová (klavír) a hosté z Pražské konzervatoře uvádějí autorskou tvorbu a díla populárního britského flétnisty a skladatele Iana Clarka inspirovaná klasikou, rockem, jazzem a beatboxem.

23 Čt
19.30 h
Jessica 93 [fr]
Fertilizer [cz]
akce měsíce
vstupné 180 předprodej, 200 na místě

Jessica 93 (FR)
post-punk/cold-wave

Jessica 93 je jednočlený projekt, který tvoří multiinstrumentalista Geoffroy Laporte ze seine-saint-denis (93), východního předměstí Paříže. Svoji osobitou verzi hlučné new-wave či cold-wave show přímo na pódiu staví na postupném vrstvení zvuku automatických bicích, kytary, basy a zpěvu v skuečně kompaktní výsledek nahrazující celou kapelu. Jeho hudba možná evokuje hudebně a melodicky již protřelé the Soft Moon, ale valivou silou jasně odkazujíce na klasiky shoegaze (My Boody Valantine, Sisters of Mercy).

Fertilizer (CZ)

Fertilizer byl náhodně založen ve Zlíně, 11. října 2008. Retrofuturistická kombinace četných forem rockové hudby a hardware syntezátorů, stojí jednou nohou v osmdesátých letech, zatímco druhá vykračuje do vzdálené budoucnosti. Toto zdánlivě nesourodé uskupení celkem úspěšně hnojí hlavy nepoučitelných zvědavců.

25 So
18.00 h
Baws oot - Klubovna Povaleč
Koncert
akce měsíce
vstupné 80/120

Klubovna Povaleč a POTRVÁ uvádějí:

Baws oot

„Otherwise known as 'Balls Out'

Description of a person, with little regard for safety or outcome, entering into a situation with gusto, in which they are generally seen as the underdog.“

Baws oot je formát hudebních večírkú se skotskou, irskou nebo jinou hudbou a jídlem. Ale toto spojení také znamená „užít si koncert nebo párty“. V Klubovně se můžete těšit na speed folkový večírek v podání holandské kapely Scotch, německé Shipwreck Rats a české Puss' O'Liquor, která večer otevře. Před, po a během koncertu bude probíhat také DIY bufet, tzn. každý kdo přinese něco dobrého k jídlu bude mít koncert o nějakou tu desetikorunu levnější!

 

http://www.klubovna.povalec.cz/

http://www.potrva.cz/cs/

LINE-UP

Scotch [nl]

Party folk

Během večírku se Scotch se nevyhnete tanci a jejich muzika Vás rozhodně postaví na nohy. Jejich hudba je mixem tradičních folkových melodií z celého světa, se kterou pracují jak hudebně, tak hlavně textově. Nezáleží, jestli jste na ulici, festivale nebo v klubu, jejich muzika Vás donutí žít jen tímhle okamžikem!

Během posledních 10 let odehráli přes 400 koncertů po celé evropě. V roce 2013 vydali nezávislé album s názvem VIER!, Verdronken Land (2010), Montana Beach (2010), Scotch (2005).

http://www.reverbnation.com/scotchstilo

https://www.facebook.com/scotchtheband?fref=ts

Shipwreck Rats [de]

Pirate speed folk

Pirátská speed-folková kapela momentálně sídlící v Berlíně. Hrají rychlou a zlověstnou hudbu ze Skotska, Irska, Severní Ameriky a dalších míst, která vyplenili na svých cestách. Mají spoustu písní na aktuální témata, jako velrybaření nebo nenošení kalhot.

http://www.shipwreckrats.com/

https://www.facebook.com/shipwreckrats?fref=ts

Puss' O'Liquor [cz]

Irish folk

Hrají směsici tradičních irských písní a skladeb převzatých, zejména od věhlasné kapely The Pogues. Večery, které O'Liquor provází, jsou zpravidla slavnostmi nevázané zábavy a přátelského popíjení.

https://www.facebook.com/pussliquor?fref=ts

 

28 Út
19.30 h
AMT Hammond trio & Tommy Zapotti fundamental trio
Koncert
akce měsíce
vstupné 50

Trio je základ. Trio je výzva. Trio je "nejmenší možná velká muzika" a vyžaduje specifický přístup každého muzikanta. A dnes večer uslyšíte hned tria dvě!!! Vše v podání skvělých muzikantů, převážně z řad studentů Konzervatoře Jaroslava Ježka sezvaných dohromady letos absolvujícím studentem VOŠ Jaroslava Ježka Tomášem Zápotockým, který postavil repertoár především na svých autorských skladbách a vlastních kompozicích převzatých písní.

AMT Hammond trio

Tomáš Zápotocký - kytara

Albert Romanutti - hammond organ

Michal Škoda - bicí

Soul jazz, straight ahead jazz, gospel, groove, original music

Tommy Zapotti fundamental trio

Tomáš Zápotocký - kytara

Jan Neruda - baskytara

Antonín Jína - bicí

Original music, fusion, modern jazz, pop, fundamental

29 St
19.30 h
Tíživé mlčení?
Koncentrační tábor Lety a česká historiografie (Kritický klub Spolku studentů historie FF FFabula)
 
vstupné volné

Fenomén romského holocaustu bývá v tuzemské historiografii jinak bohaté na výzkum dějin druhé světové války zmiňován pouze okrajově a to povětšinou ve spojení s existencí vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Pouze ve výjimečných případech v diskuzích zazní název obce Lety u Písku, případně Hodonína u Kunštátu, kde v době druhé světové války vznikly dva koncentrační tábory. První z nich se stal ve druhé polovině 90. let předmětem sporu o výklad české minulosti. Za nejvýraznější postavu této kauzy Lety lze označit amerického badatele Paula Polanskyho.


Vydání jeho nové knihy Tábor smrti Lety představuje pro českou historiografii příležitost k položení mnoha klíčových otázek: Byla druhá republika či později Protektorát Čechy a Morava skutečně státním útvarem bez vlastní suverenity? A byli tím pádem dozorci, čeští četníci, jen vykonavateli nařízení pocházejících od nacistické okupační správy? Nebo lze naopak sledovat jisté trajektorie již z období první i druhé republiky? Můžeme v případě produkce tuzemské historické vědy týkající se obou táborů a jejich souvislostí hovořit o tíživém mlčení?


V neposlední řadě se také nabízí důležitá úvaha, zda by příběh koncentračních táborů mohl představovat nový impuls pro hlubší promýšlení vyprávění českých moderních dějin, v němž Češi hrají roli obětí nacistické okupace a zároveň partyzánských hrdinů národního odboje.

29 St
19.30 h
Kabaret Improvize
Divadelní improvizace
 
vstupné 100 student, 150 dospělý

Dialogy, písně, postavy, hudba. To vše a možná i více. A to vše ryze improvizované. A to vše s velkým ohledem na diváky a jejich přání a témata. Bez přípravy, ale připraveni na vše, hrají Jana Machalíková, Hanka Malaníková, Bára Šupová, Martin Sedláček, Jakub Troják a Jakub Valenta.