Program | Květen 2015

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
05 Út
19.00 h
Večer o Iránu
Přednáška, diskuse
 
vstupné Volné

Přijďte se seznámit s historií, současností, kulturou a zajímavostmi Iránu. Večerem vás provede paní Pichak Akbarzadeh, která představí svůj pohled a zkušenosti ze života v Iránu a České republice. Součástí večera bude také malá ochutnávka tradičního jídla. Večer pořádá Sdružení pro integraci a migraci v rámci projektu Crossing borders. Více na www.migrace.com

06 St
19.00 h
Open Mic #84
Host: Jan Burian
 
vstupné Dobrovolné

divoká karta:
Deliou
...
dále vystoupí:
Algaes
Vlasta Jareš
Tomáš Lorenc
Mat & Louise
Sklad by walda

08 Pá
19.30 h
Terne Čhave
Koza na útesu
akce měsíce
vstupné 100

Hudba Terne Čhave vychází z tradice romských lidových písní, žánrově ale jejich hranice cíleně překračuje do nečekaných sfér, kde koketuje s žánry všeho druhu, od blues k rock´n´rollu či ska. Tradiční čardáše mění za pestrou a sebevědomou world music a dává tak vzniknout ojedinělému žánru, jímž jsou hrdým představitelem- ať žije rom´n´roll. Koza na útesu je na tom podobně- základy jejích písní tvoří pro změnu židovské lidovky, zpívané v jidiš, hebrejsky i v češtině, k tradičnímu klezmeru má ale rozhodně daleko. Jako podklad pro smutnoveselé příběhy používá punkový rytmus, elektrické kytary a tempo v rytmu 160 BPM. Klezmer punk není mrkev.

12 Út
19.00 h
Science Café Praha: O neurochirurgii
Hosté: MUDr. Jan Klener, PhDr. Lenka Krámská PhD.
 
vstupné Dobrovolné

MUDr. Jan Klener, neurochirurg, Nemocnice na Homolce
PhDr. Lenka Krámská, Ph.D., neuropsycholog, Nemocnice na Homolce, FF UK Praha

Archeologické důkazy o mozkových operacích a používaných lékařských nástrojích sahají až do 7000 př. n. l.

Pomocí trepanace se lékaři pokoušeli odstranit bláznovství, šílenství a duševní abnormality a osvobodit tak člověka od posedlosti "démony" a "zlými duchy".

"Modernější“ poznatky o mozku a chirurgických postupech přinesly do jisté míry práce Hippokrata, v nichž jsou též zachyceny znalosti o klinických projevech poranění hlavy, záchvatech, křečích, či depresích a jejich léčbě.

První „vědecké“ neurochirurgické postupy, tzv. lobotomie, začaly být zaváděny kolem roku 1935. Cílem těchto zákroků bylo poskytnout úlevu od příznaků, jako je těžká deprese, psychóza a násilné chování, přičemž tyto zákroky sice zbavily pacienta základního problému, ale vedly k těžkým neuropsychologickým deficitům.

I když antická “neurochirurgie” usilovala o to vyléčit celého člověka včetně jeho duše, většina těchto snah pro dotyčného znamenala jistou smrt. Naproti tomu moderní neurochirurgie chtěla pacienta vyléčit, avšak mnohdy bez ohledu na negativní důsledky svých intervencí.

V současné době však není v centru zájmu lékařů jen patologická struktura mozku, ale též jeho funkce a projevy související s psychikou jedince. K těmto účelům slouží právě neuropsychologická vyšetření pacientů před a po nejrůznějších neurochirurgických zákrocích.

K větší bezpečnosti a úspěšnosti operací mozku v současné době přispívá nejen přesná předoperační diagnostika, zručnost operatéra, ale přínosné jsou rovněž nové metody a technologie, používané během operace: navigační systémy, elektrofyziologická monitorace či magnetická rezonance. Pacienty, jejichž mozek je zasažen v neuropsychologicky významných oblastech, je nezbytné kvůli ochraně těchto funkcí operovat při plném vědomí – hovoří se o takzvané „awake operaci“.

13 St
18.00 h
Noc Literatury
Netradiční čtení na neobvyklých místech
 
vstupné volné

Známý literární happening naváže na osm předcházejících ročníků a opět netradičním způsobem přiblíží současnou evropskou literaturu v nových českých překladech. Série veřejných čtení se uskuteční během jednoho večera na atraktivních či běžně nedostupných místech Prahy 6 - literární trasa má celkem 22 zastávek, rozdělených "Kulaťákem", na všech místech se začíná v 18.00 a pokračuje vždy v půlhodinových intervalech až do 22.30. Ukázky bude interpretovat 22 známých hereckých osobnosti, v literární kavárně Potrvá to bude Igor Bareš a ukázka z knihy švýcarského autora Charlese Lewinského "Gerron". Noc literatury organizují Česká centra, ve spolupráci s pražským sdružením evropských kulturních institutů sítě EUNIC a kulturními odděleními zahraničních velvyslanectví. Projekt se odehraje jako každoročně v předvečer zahájení největšího knižního festivalu v zemi - Světa knihy. Řada autorů tak přijíždí na Noc literatury osobně v rámci své následné prezentace na knižním veletrhu - v letošním roce to bude rekordních 8 spisovatelů. Projekt se ve stejný večer odehraje i na dalších 35 místech po celé ČR.

https://www.facebook.com/Noci.Literatury

14 Čt
19.30 h
Diane Cluck [usa]
Koncert
akce měsíce
vstupné 250 předprodej, 300 na místě

Americká písničkářka s fascinujícím vokálem, na níž nedají dopustit Antony & The Johnsons, CocoRosie, Devendra Banhart nebo Florence and the Machine.

15 Pá
19.30 h
See Through Dresses [usa]
Support: Zlato a nafta [cz]
akce měsíce
vstupné TBA

Jen těžko narazíte na „obyčejnější“ kapelu, než jsou See Through Dresses. Alespoň na první poslech. Zatímco většina projektů současnosti akcentuje posouvání hudebních hranic všemi směry, eklektické křížení stylů, a stále nové a nové výrazové prostředky, See Through Dresses jako by vypadli z pořadu 120 Minutes, který v 90. letech vysílala MTV (ne-pamětníci, zluste Google!). Ve zvuku kapely je přiznaná láska k Dinosaur Jr., The Cure, Buffalo Tom, Superchunk, Pavement, Lush a dalším vykopávkám zlaté éry kytarovek.

Předkapelou na jejich pražském koncertě bude duo Zlato a nafta, které vzniklo na troskách kultovních Ememvoodoopöká.

16 So
10.00 h
Dvorkový bleší trh & Restaurant Day # 2
Bleší trh
akce měsíce
vstupné volné

Akce Restaurant Day & Dvorkový bleší trh (https://www.facebook.com/events/881231771925343/), kterou pořádá na Praze 6 organizace Živé město, se letos účastní i POTRVÁ!

Těšit se můžete na klasický blešák na naší zahrádce - prodávat se bude starý nábytek, knížky, nádobí a různé další potřebné zbytečnosti.
Nekupujte si nové věci na jedno použití, kupte si ty staré, hezčí a originální!

K jídlu si u nás můžete dát kulinářské výtvory našich zaměstnanců i štamgastů (budeme upřesňovat).

Pokud chcete naopak na Blešáku něco prodávat, přihlašte se na emailu kavarna@potrva.cz, ideálně rovnou uveďte, co plánujete přinést.

Bereme vše kromě oblečení, které se bude prodávat na akci o týden později (https://www.facebook.com/events/441627699347096/).

Jestli se chcete předvést se svým gastronomickým uměním, neváhejte se také přihlásit.

Další sousedská akce je na obzoru, těšíme se na vás!

16 So
19.30 h
Kukui Trio
Koncert
 
vstupné Dobrovolné

Jazzové trio izraelského pianisty Giory Kukui hraje převážně vlastní skladby. Některé stylově přesahují z jazzu do latino, blues nebo acidjazzu, v jiných se nezapře vliv blízkého východu. Giorova hudba je lehce stravitelná, přesto jazzově kořeněná. Je tedy vhodná i pro lidi, kteří jinak k jazzu moc netíhnou. Na basu hraje Petr Šťéťa (Groove Planet, David Dragoun Band) a na bicí Jiří Čonka (Prague Film Orchestra).

21 Čt
20.00 h
DOKINO – Cukr blog
Promítání
 
vstupné Dobrovolné

Režisérka aktuálně ohrožená těhotenským diabetem je donucena ze dne na den přestat konzumovat rafinovaný cukr. Stižena abstinenčními příznaky zjišťuje, jak obtížné je zbavit se této návykové látky a jak těžké je na trhu nalézt ty, které cukr neobsahují. Cukr je všude - od rohlíku, chleba, nejrůznějších polotovarů až k pivu, konzervované zelenině, slaným brambůrkům a uzenině, je v cigaretách, reklamě, v politice. Režisérka se investigativně pouští do zkoumání důsledků staleté konzumace cukru na jednotlivce a společnost. Zjišťuje, jak obrovskou moc tento prášek v historii měl a stále má. Objevuje neuvěřitelné souvislosti mezi duševními nemocemi, poruchami chování a nadměrnou konzumací cukru. Film se pohybuje na hranici historického thrilleru, vědecké observace a sociálně angažovaného filmu.(oficiální text distributora)

27 St
19.30 h
Kabaret Improvize
Divadlo
 
vstupné 100 student, 150 dospělý

Dialogy, písně, postavy, hudba. To vše a možná i více. A to vše ryze improvizované. A to vše s velkým ohledem na diváky a jejich přání a témata. Bez přípravy, ale připraveni na vše, hrají Jana Machalíková, Hanka Malaníková, Bára Šupová, Martin Sedláček, Jakub Troják a Jakub Valenta.

31 Ne
19.30 h
Vin Blanc/White Wine
Koncert
akce měsíce
vstupné 150 předprodej, 200 na místě

Joe Haege z 31knots, kteří v ČR už několikrát hráli, představí nový projekt Vin Blanc/White Wine. Jeho melodický vokál, kousavou elektriku a vkusnou elektroniku doprovázejí úsporné, ale důrazné bicí s ozvěnami synth-punku konce 70. let.