Program | Listopad 2016

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
01 Út
20.00 h
Maso Krůtí & Dirty Rudolph and his Inglorious Rock'n'Roll Mates JAM
Divadelní představení
akce měsíce
vstupné 90

Jak se mladá žena vyrovnává s potřebou naplnit společenský ideál z minulého století? Za každou cenu!
Říká se, že být nejlepší partnerkou znamená:
Být bohyní v kuchyni, dobrou matkou, nejlepší kamarádkou a v posteli děvkou.
Recept na hovno jsme zjistily.

Hrají členky nově vzniklého dívčího punkového souboru MASO KRŮTÍ : 
Eliška Shnikk Soukupová
Kateřina Smržová
Marta Sobotková

Ve spolupráci s:


Jana Fleglová (dramaturgyně)
David Smrž (zvukař) 
Kryštof Konopka (světlonoš)

Anežka Berčíková (produkce)

02 St
19.00 h
Open Mic #98
Host: Zuzanna [pl]
 
vstupné Dobrovolné
08 Út
19.00 h
Science Café Praha: Chemie a fyzika vysokoenergetického záření
Host: prof. RNDr. Petr Slavíček, Ph.D.
 
vstupné Dobrovolné

Zveme vás na další pražské Science Café, tentokrát na téma:

CHEMIE A FYZIKA VYSOKOENERGETICKÉHO ZÁŘENÍ: CO JE NOVÉHO VE 21. STOLETÍ?

Hostem bude prof. RNDr. Petr Slavíček, Ph.D., z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Prof. Slavíček získal v roce 2016 za přínos svému oboru Cenu Neuron pro mladé vědce (podrobnosti o jeho výzkumu čtěte na www.nfneuron.cz/cs/oceneni-vedci/laureati-ceny-neuron/2016/petr-slavicek). 

Ve své práci se prof. Slavíček zabývá kvantovou teorií molekul a molekulovými simulacemi se zaměřením na interakci záření a molekul. Vedle působení na VŠCHT je vědeckým pracovníkem Ústavu fyzikální chemie AV ČR.

A o čem bude řeč na Science Café?

Téměř okamžitě po objevu nového typu záření (dnes nazývaného zářením rentgenovým) v roce 1895 si začali lidé klást otázku, jaký mají tyto paprsky vliv na hmotu. 

Samotný Röntgen účinky záření hned vyzkoušel na své manželce. Přesto po více než 100 letech od zmiňovaného objevu zůstávají naše znalosti účinků vysokoenergetického záření na molekuly a materiály dosti skromné. Je to dáno mimo jiné ohromnou rychlostí dějů následujících po absorpci záření. 

Teprve současný vývoj experimentálních i výpočetních technologií umožnuje zcela novým způsobem porozumět chemickým a fyzikálním dějům vyvolaným vysokoenergetickým zářením. 

Ústředním tématem přednášky prof. Slavíčka bude oblast rentgenové fotodynamiky: 

K jakým chemickým změnám dochází vlivem vysokoenergetického záření? K čemu to může být užitečné? Co nového o této oblasti víme? Jak vypadají aplikace vysokoenergetického záření v chemii, biomedicíně či v pokročilých moderních technologiích?

Těšíme se na vás!

14 Po
20.00 h
Střídmí klusáci v kulisách višní
Koncert
akce měsíce
vstupné 180

Veselí chlapci hrají smutné písně plné lásky a naděje, která umře, ale naposled. Je jich 5 a v rukávech schovávají gejzíry emocí a salvy nakažlivého humöru. Kapela s vlastní autorskou tvorbou, propojující hudbu s divadlem, poezií a stand-up comedy. Na světové úrovni.

20 Ne
19.00 h
Ve stopách strun
Koncert
 
vstupné TBA

Večer plný kytary a zpěvu! Sólový kytarista Jiří Vašák hraje převážně písně od Tommyho Emmanuela, který je známý svým stylem „fingerpicking“ a pohybuje se v bluesovém a jazzovém žánru. Nebude chybět ani autorská tvorba a cover verze pro kytaru známých i méně známých písní ve stylu pop-rocku.

22 Út
20.00 h
Toto a jeho sestry
Promítání dokumentu z projektu KineDok
 
vstupné Volné

Po svém posledním observačním snímku, za který obdržel Emmy, nám Alexander Nanau přináší působivý rodinný příběh Tota a jeho dvou sester Any a Andreey. Totonelovi je devět let a žije v malém pokoji se svými dvěma staršími sestrami (15, 17) v bukurešťském ghettu. Když mu bylo pět, vtrhla do jejich bytu policie a jejich matku odvedla v poutech. Soud ji odsoudil za pašování drog k několika letům vězení. Od té doby žije Totonel sám se dvěma sestrami a drogově závislými strýci. Měl skutečně jen malou naději, aby se vymanil ze způsobu života zbytku své rodiny - ale jen do té doby, než v sousední škole otevřela nevládní organizace volnočasový vzdělávací klub. Během několika měsíců se naučil číst a psát nebo také tancovat. Dnes mu koluje v žilách zcela jiná krev: hledá cestu, jak najít sám sebe, jak se svobodně vyjádřit a vymanit se z pout prostředí, v němž vyrostl. Je možné, aby z Tota vyrostl správný kluk, když je celá jeho rodina drogově závislá, včetně jeho sedmnáctileté sestry? Co se stane, když odhalíme, že od života můžeme získat mnohem víc, než co nám mohou poskytnout rodiče?

24 Čt
19.30 h
P◤is
Důlní pes
akce měsíce
vstupné TBA

P ◤ I S
Kytara přes dvě komba, baterie vintage synthů a texty o snech, tryskáčích nad městem i jesenickém místopisu. Neortodoxní písničky mezi experimentem a refrénem, který nezapomenete.

DŮLNÍ PES
Instrumentální blues punk, Bugrr (Děti deště, Atlantic Cable..) a jeho elektrika. Sami, spolu.

26 So
19.30 h
Dirty Disco Rockers [sk] & LOOMA
Koncert
akce měsíce
vstupné TBA

DDR nebo Dirty Disco Rockers je slovenská klubová kapela spojující nejrůznější styly a žánry do originálního hudebního mixu. Základ tvoří živá kytarová kapela koketující s minimalistickými elektronickými loopy DJeje Sabianiho. Převážně instrumentální tvorbě dominuje výrazný groove zašpiněný psychedelickými kytarovými sóly i noiseovými plochami. Střípky nejrůznějších žánrů (funk, post rock, elektro) roztavené ve zvláštním hudebním lektvaru poskytující velkorysý prostor na vlastní imaginaci. Ta bývá naživo podpořená neméně pestrými videoprojekcemi. DDR pravidelně koncertují ve středoevropských klubech a též zahráli na festivalech jako Pohoda nebo United Island of Prague.

LOOMA – dvojice slovenských hudebníků usazená v Praze popisuje svoji hudbu termínem folk’n’roll. Křehké písně zpívané v angličtině mají akustický základ, který je podle potřeby doplňovaný loopy či živými bicími.

30 St
19.00 h
!!!ZRUŠENO!!! Vyšší moc filmu: aktuální tendence v severské kinematografii
Přednáška
 
vstupné 50, 40 pro členy Skandinávského domu

Duo festivalových dramaturgů Aleš Stuchlý, Vít Schmarc se ve své přednášce zaměří na nejnovější trendy ve skandinávských kinematografiích. Dánská škola  verismu, tajný norský recept na jedlý mix diváckosti a artových tendencí, nezaměnitelní švédští solitéři. A jeden nadčasový finský zápas, u kterého je prohra vítězstvím. Teorie, postřehy frky, vizuální i hudební kontexty a samozřejmě chytlavé ukázky.

Akci pořádá Skandinávský dům v rámci festivalu Dny Severu.