Program | Leden 2017

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
01 Ne
15.00 h
ZAVŘENO
zavřeno
07 So
20.00 h
Café Bizarre – něco se děje
BodyVoice Band
 
vstupné Dobrovolné

Něco velikého! BodyVoiceBand bude zpívat písně z velikých i malých velkofilmů. Proč? Přijďte se podívat na speciální koncert a možná se dozvíte víc.

10 Út
19.00 h
Science Café Praha: Člověk, pravděpodobnost a Spravedlnost
Host: doc. Mgr. Halina Šimková
 
vstupné Dobrovolné

Zveme vás na lednové Science Café v Praze.

Hostem bude forezní genetička Mgr. Halina Šimková.

A co se skrývá pod tématem Člověk, pravděpodobnost a Spravedlnost?

V právnické terminologii rozumíme důkazem „takový prostředek, kterým lze zjistit stav věcí“. Dokazování však není zdaleka vyhrazeno jen právnímu prostředí – ve skutečnosti je to jedna ze základních a zcela univerzálních složek lidského myšlení, prostupující každou oblastí života od vědeckého bádání až po ty nejosobnější záležitosti. 

Základním přirozeným postupem, kterým mozek stanovuje váhu důkazů, je intuitivní inference, založená především na heuristikách a empirii.

Vstup exaktních věd na pole kriminalistiky s sebou přinesl nový, tzv. vědecký důkaz, a s ním i zcela novou problematiku hodnocení jeho váhy – bayesiánskou inferenci. 

Jak je vědecký důkaz konstruován? Proč při práci s ním nemusejí být lidská intuice ani zkušenost dobrými rádci? Proč lze na základě identického výsledku zkoumání jednoho spravedlivě odsoudit a jiného spravedlivě omilostnit? Jak elegantně dezinterpretovat důkazy? Existuje absolutní důkaz? 

Vydejte se v Science Café do světa legend o poutnících, vlkodlacích a čarodějnicích, skrz něž se seznámíte se základními principy bayesiánské inference ve forenzních vědách! Průvodkyní na této dobrodružné cestě bude Halina Šimková.

Mgr. Halina Šimková vystudovala antropologii a genetiku člověka na PřF UK; v letech 1999–2016 působila na Kriminalistickém ústavu Praha jako kriminalistická znalkyně v oboru DNA analýzy, nyní je na volné noze. 

Přednáší forenzní genetiku a na PřF UK, VŠCHT Praha a Univerzitě Pardubice, je místopředsedkyní Československé společnosti pro forenzní genetiku a dlouhodobě se věnuje problematice stanovení váhy vědeckého důkazu aplikací inferenční bayesiánské logiky. 

Svůj obor s nadšením popularizuje; v roce 2016 získala cenu Neuron Prima Zoom za nejlepší vědecké video (https://youtu.be/VJBPGqt_TDU).

27 Pá
19.30 h
Nachttante / Alphones / Ruisless [nl]
Koncert
akce měsíce
vstupné 100

Nachttante

Vezměte sludge a math promíchejte ho s jazzovými postupy a dostanete brněnskou instrumentální dvojku Nachttante.

Alphones

Alphones jsou pro změnu taky z Brna a taky jsou dva, hrají více ve smyčkách, ale neméně jazzovo - matematicky.

Ruisless

Ruisless je holandský drone-ambientní solo projekt.