Program | Květen 2017

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
05 Pá
20.00 h
Molotov Moloch Quartet
Jazz
 
vstupné TBA

Šimon Herrmann - saxofonFilip Tománek - bicí, zvonkohra
Vojtěch Výravský - kytara
Klára Pudláková - baskytara, kontrabas


Čtyři lidi. Jsme jedna kapela. Hrají hudbu. Skládají hudbu.

08 Po
19.30 h
CelloJoe
Cello, Beatboxing, Singing & Looping
akce měsíce
vstupné Dobrovolné, doporučeno 150

Joey Chang aka CelloJoe je anomálie ve světě violoncellistů. Spojením violoncella a beatboxu vytvořil unikátní žánr: klasický Hip Hop. 
CelloJoe vytváří živý záznam loop pedálem přímo na jevišti, jednotlivé záznamy vrství a tvoří tak složité a zajímavé tapiserie  melodie, harmonie, a rytmu. Jeho beatbox (vokální perkuse) a funky violoncellové nahrávky tvoří bohatý zvukový podklad pro inteligentní texty, jeho hudba šíří lásku, radost, smích i vibarce uvědomění. 
http://www.cellojoe.com

09 Út
19.00 h
Science Café Praha: Swingaři a potápky v protektorátní noci
Host: PhDr. Petr Koura, Ph.D.
 
vstupné Dobrovolné

Zveme vás na květnové Science Café, jehož hostem bude historik PhDr. Petr Koura, Ph.D. 

V přednášce přiblíží první českou městskou subkulturu mládeže, která vznikla počátkem čtyřicátých let v tehdejším Protektorátu Čechy a Morava. 

Příslušníci této subkultury, nazývaní potápky a bedly, nosili dlouhé vlasy, výstřední oblečení a holdovali angloamerické kultuře, vyjádřené především swingovou hudbou. 

Představí nejen „hořkej svět“ této protektorátní mladé generace, ale i přístup okupačních orgánů ke swingovým výstřednostem a v neposlední řadě i další subkultury mládeže v tehdejší okupované Evropě (francouzští zazous, němečtí Swing Boys a rakouští Schlurfs). V rámci přednášky zazní dobové swingové písně a též filmové ukázky výstředních tanců.

O HOSTOVI:

PhDr. Petr Koura, Ph.D. vystudoval historii a politologii na Filozofické fakultě UK v Praze. Pracoval v Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a v Ústavu českých dějin FF UK, v současné době přednáší na Katedře dějin a didaktiky dějepisu Pedagogické fakulty UK. 

Ve svém výzkumu se věnuje českým politickým a kulturním dějinám 20. století, nejnověji vydal rozsáhlou publikaci Swingaři a potápky v protektorátní noci. Česká swingová mládež a její hořkej svět (Nakladatelství Academia, 2016), jejíž předmluvu napsal Josef Škvorecký.

Petr Koura je laureátem Ceny Neuron pro mladé vědce 2015. Medailonek & podrobnosti o výzkumu: http://www.nfneuron.cz/cs/oceneni-vedci/laureati-ceny-neuron/2015/petr-koura/

11 Čt
20.00 h
Made in China
Divadlo bez záruky
 
vstupné Dobrovolné

Černá komedie z dublinského podsvětí. Made in China nás zavede do světa divokých grázlíků, zkorumpovaných poldů a bojových umění. Tragická nehoda způsobí přetahovanou mezi dvěma kriminálními ztroskotanci o loajalitu třetího. Sebepohrdání, vina, ukradená noha a kvalitní čaj se objeví v tomto zběsilém příběhu, který vrcholí v boji o holé přežití.

Režie: Michal Šesták

Hughie - Luboš Přívozník
Paddy - Michal Šesták
Kilby - Jakub Schejbal

17 St
20.00 h
Teapacks
Impro DAMU/KALD
akce měsíce
vstupné Dobrovolné

Teapacks je improvizační duo - Pája Sedláčková a Láďa Karda - specializující se na dlouhé formy improvizace. Uvidíte dlouhý příběh, ve kterém dva herci ztvární všechny postavy děje, hlavní, vedlejší i malé čurdy. Součástí večera je i sólová improvizace Ládi Kardy.

18 Čt
19.30 h
Jazz Corporation
Koncert
 
vstupné TBA

JAZZ CORPORATION
Uskupení starších studentů Jazzového oddělení ZUŠ Jana Hanuše, které ve stávající sestavě hraje od roku 2010 a vede je Jan Tengler. Jazz Corporation vystupuje jako sextet ve složení saxofon, kytara, klavír, baskytara, bicí a nově také zpěv. Repertoár souboru tvoří slavné standardy z oblasti jazzu, funky a fusion autorů Chicka Corey, Herbieho Hancocka, Milese Davise a mnoha jiných. Díky entusiasmu, muzikalitě a instrumentální pokročilosti svých členů dosáhl vysoké interpretační úrovně a jeho vystoupení se vždy setkávají s nadšeným ohlasem.

20 So
10.00 h
Restaurant Day a Dvorkový bleší trh v Potrvá
Jídlo & Hadry
akce měsíce
vstupné Volné

Festival jednodenních nadšeneckých restaurací zase v Potrvá. A Dvorkový bleší trh k tomu jako bonus. Spojíme příjemné jídlo s užitečným nakupováním a užijeme si jednu květnovou sobotu. A Spolu se postará i o program pro děti!

Aktuálně hledáme prodejce na bleší trh! Pokud se chcete zúčastnit, pište na spolu@potrva.cz

21 Ne
16.00 h
Fridolín se hledá aneb Když vzduchem víří trable netopýří
Loutková pohádka
 
vstupné 80

Máte doma v šatníku také oblečení, které už nenosíte a je vám ho líto vyhodit? My si s ním alespoň hrajeme. Hledáme ve skříni, hledáme, šmátráme a ejhle… Našli jsme tam netopýra, jmenuje se Fridolín a také něco hledá. Ale je to složitější. Hledá sám sebe a u toho se někdy zapotí i člověk, natož netopýr.

Příběh plný hledání a objevování, ztrát a nálezů: Doskáče opravdu ranní ptáče dál? Dělají šaty skutečně člověka? Je člověk tolikráte člověkem, kolik řečí umí? A kdo chodí rád z bláta do louže? A co když si netopýr myslí, že je pták???

Pro Vás napsaly a zahrají: Ivana Krmíčková/Nikola Bartošová

Pohadlo aneb Pohádkové kukadlo

www.facebook.com/pohadlo

23 Út
21.00 h
Turismus! Aneb možná letňák POTRVÁ
Projekce v rámci projektu KineDok
akce měsíce
vstupné Dobrovolné

Na Jadranu je zase léto! Tisíce turistů zaplavují už tak přeplněná města na pobřeží a vypadá to, že si užívají moře, kruté vedro, zábavu a jídlo.

Turismus je vlajkovou lodí chorvatské ekonomiky. Obyvatelé Jadranu jsou tak nuceni strávit každé léto ve společnosti tisíců turistů. Tato situace možná přináší mnoho pracovních příležitostí, ale mnoho soukromých domů zároveň přetváří na hotely a kdo, řekněme si upřímně, rád pracuje v pohostinství? Nejednoznačný vztah domorodců k turistům vyvolává  zásadní otázku - jaké služby jsou jim vlastně nabízeny?

Když bude pěkně, budeme promítat na zahrádce!

26 Pá
19.30 h
!!!Zrušeno!!! Plešatá zpěvačka & Calvera
Koncert
akce měsíce
vstupné TBA

Plešatá zpěvačka

All stars band hlásí návrat ve velkém. MamaMrdaMaso label, takže hledej uvnitř kus Slezska. Po pauze se máme na co těšit. Sypačka jak prase. Co víc napsat? Zlo z blízka.

Album k poslechu: https://www.youtube.com/watch?v=CRFbMEljd3s

Calvera

Praha. One man pičus ze stáje Silver Rocket. Kytarista Fetch!, kterej vzal do ruky basu. 

http://www.silver-rocket.org/kapely/calvera

28 Ne
16.00 h
POCHODEM ŤAP! aneb Zvířecí pohádka o cestě domů
Loutková pohádka
 
vstupné 80

Co všechno se může stát, když se zvířátka ze ZOO rozhodnou, že se vrátí domů do Afriky? Překonají vše, co jim dlouhá cesta nachystá? Stanou se z nich opravdoví kamarádi? Budou umět pomoci si v nouzi? Najdou nakonec svůj vysněný domov? A co je to domov? Pojďme společně oživit harampádí z půdy a zažít dobrodružství!

Zvířátka z naší pohádky vznikají z věcí, které děti znají ze svých domovů. Před očima našich malých diváků vytváříme originální loutky z kuchyňských a jiných potřeb v domácnosti – papouška z lisu na česnek, slona z vysavače nebo hyenu z česače na borůvky.

Pro Vás napsaly a zahrají: Ivana Krmíčková/Nikola Bartošová

Pohadlo aneb Pohádkové kukadlo

www.facebook.com/pohadlo