Program | Září 2014

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
03 St
19.00 h
Open Mic #76
Hlavní host: Katarína Koščová [sk]
 
vstupné Dobrovolné

dále vystoupí:

Hana Hrdinová

Lucky Luky

Jirka Řapek & Ondřej Kříž

VíTr

Daniel Vojtíšek

09 Út
19.00 h
Science Café – O výzkumu blesků
Hlavní host: Ing. Ivana Kolmašová , Ph.D.
 
vstupné Dobrovolné

První poprázdninové Science Café v Praze se bude věnovat fenoménu, který z léta dobře známe: bouřkám, resp. bleskům.

Ze všech stran se blýská...

Přestože už je více než 250 let známo, že blesky jsou vlastně elektrické výboje, fyzikům není zdaleka ještě vše okolo bouřek a blesků jasné.

Největší záhadou je vznik bleskového výboje uvnitř nabitého bouřkového mraku. Navíc se ukázalo poměrně nedávno, že existují také nadoblačné blesky, které se tvarem a barvou liší od blesků, které známe.
Právě kvůli jejich tvaru a barvě dostaly tyto nadoblačné blesky svá krásná jména a říká se jim skřítci, elfové anebo modré výtrysky.

Povídat si budeme bouřkových mracích, o blescích obyčejných i o těch neobyčejných a také o měřeních, které nám mohou o vlastnostech blesků leccos prozradit.

O vzniku blesků a jejich výzkumu bude vyprávět Ing. Ivana Kolmašová , Ph.D. z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR.

11 Čt
20.00 h
Zobin Baygan [irn/swe]
koncert
akce měsíce
vstupné 100

Charakteristickým prvkem Zobinovy hudby je především důraz na melodický hudební projev, ať už jde o kytarová sóla, rytmickou sekci nebo hlasový projev. Základem jeho hudby je metalová kytara a zpěv, které však přetavil do podoby sólového projevu v obrovské šíři tohoto pojmu – od instrumentální hudby po něžné balady. V jeho náruči se objevuje jak elektrická, tak dvanáctistrunná akustická kytara. Akustickou kytarou přitom vyjadřuje hudbu svou vlastní cestou, vytváří nové zvuky a prožitky z hudby. Řada písní je založena na kytarových sólech, ve kterých se prolíná jednoduchost starých rockových balad a komplexita metalu.

14 Ne
20.00 h
Dan Sartain [usa] !!!ZRUŠENO!!!
koncert měsíce
akce měsíce
vstupné 250 předprodej, 300 na místě

Bohužel máme nemilou zprávu, celé turné Dana Sartaina je zrušené a vzhledem k tomu, že zbývá tak málo času, promotér nebude hledat náhradu. Všem, kteří si u nás zakoupili lístek, samozřejmě vrátíme peníze. Moc se omlouváme a naviděnou v POTRVÁ na nějaké příští kulturní akci.

24 St
19.00 h
Víc než maximum
Koncert
 
vstupné volné

ONA a ON, ti kteří ještě nejsou slavní, hrají autorské songy.

Večer autorských písní Vojtěcha Nejedlého a Sáry Friedlaenderové, který otevře několik anglických hitů v úpravě Elišky Nejedlé.

25 Čt
19.30 h
Cars and Trains [usa]
Support: Big Pauper [usa]
akce měsíce
vstupné 200

Tom Filepp neboli Cars And Trains se na podzim vydává na další evropský dobrodružství. Letos mu vyšla na Circle Into Square reedice prvního alba "Rusty String" z roku 2007, novej materiál Cars And Trains by se měl objevit ještě do konce roku na dalším EP. Celý turné absolvuje Cars And Trains po boku Big Pauper, což je další pozoruhodnej projekt na Circle Into Square: koláže zvuků v hypnotickým rytmu a s divokou videoprojekcí.

26 Pá
18.00 h
Sex jí kouká z očí aneb o čem se v akademické sféře nemluví
Přednáška, diskuse
 
vstupné volné

"Může si za to sama, jak se obléká, jak mluví, vybízela k tomu, je to její vina. Chudáci muži, kteří za to nesou důsledky, nemůžou si pomoct, je to jejich přirozenost."

Národní kontaktní centrum - ženy a věda Sociologického ústavu Vás zve na přednášku a diskuzi, která se uskuteční u příležitosti Noci vědců a vědkyň 2014.

Vystupující:

:: PhDr. Jaroslava Hasmanová Marhánková, Ph.D., FF ZČU
:: Mgr. Miroslav Jašurek, FF a FSV UK
:: Mgr. Ľubica Kobová, MA, PhD.
:: PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D., PedF UK

Přestože sexuální a genderově motivované obtěžování bývá často spojováno se sexem a sexualitou, o sex v něm až tak moc nejde. Americká právnička Catherine MacKinnon jej definovala jako projev mocenského útlaku žen ze strany mužů, jehož prostřednictvím uplatňují muži dominanci nad ženami, a udržují je tak v podřízené pozici.

Je těžké si představit, že se sexuálního a genderového obtěžování mohou dopouštět vědci/vědkyně či vysokoškolští pedagogové či pedagožky. Výzkumy však ukazují, že ani akademické prostředí není imunní.

Kdo je obětí a kdo iniciátorem obtěžování? Skutečně tkví problém ve svádivých studentkách? Mohou si za sexuální obtěžování ženy samy? Jaké jsou možnosti řešení? Jakým způsobem se toto chování reprodukuje a stává se neviditelným a obecně přijímaným?

Přijďte diskutovat s našimi hosty a hostkami!

Občerstvení zajištěno / vstup volný
Pozvánka / leták ke stažení zde: http://www.zenyaveda.cz/files/pdf-sex.pdf.

WEB akce:
http://www.zenyaveda.cz/o-projektu/2381-co-delame/noc-vedcu/2014

Pořadatel:
Národní kontaktní centrum – ženy a věda
Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Jilská 1, 110 00 Praha 1

26 Pá
19.30 h
Vaadat Charigim [izr] !!!POZOR!!! Koncert se přesouvá do KLUBOVNY - POVALEČ!!!
koncert
akce měsíce
vstupné 200

Vaadat Charigim je izraelská shoegazová trojka z Tel Avivu. Ale ne jen tak ledajaká. Loni na podzim jim vyšla deska The World is Well Lost u Burger Records, což znamená, že je perfektní. Deska byla pozitivně hodnocena třeba na Pitchforku, Vice či NME. Zpěvák zní jak super mix Morrisseyho a Iana Curtise a navíc zpívá v hebrejštině. A kytary jsou víc nadupaný než zasněně melancholický. Takže v jejich zvuku můžeš slyšet jak My Bloody Valentine a Chapterhouse, tak Ride a Swerverdriver.

POZOR POZOR - KONCERT SE PŘESOUVÁ DO KLUBOVNY POVALEČ!!!
ulice Generála Píky, Praha 6 - Dejvice

30 Út
18.00 h
Předvolební diskuze POTRVÁ
TOP 09, Česká pirátská strana, ANO 2011, PATRIOTI
 
vstupné volné

O komunálních volbách se tvrdívá, že voliče tolik nezajímá politická strana, které toho kterého kandidáta nominuje, ale samotná osobnost kandidáta, jeho historie a případně to, co pro svou obec už udělal. Jenže tohle ve velkých městech tak úplně neplatí a v Praze už skoro vůbec ne. Třeba na Praze 6. Víme, že máme starostku, jaká koalice nám vládne, a skrze pár viditelných kauz tušíme, že existuje i nějaká opozice. Jenže co ti ostatní? V letošních volbách kandiduje hned 16 stran a hnutí a většina z nich za sebou žádnou zkušenost z radnice nemá. Kdo jsou? Co chtějí změnit? Čeho dosáhnout? A můžeme jim věřit, že všechno bude jiné a lepší? Je opozice připravena převzít radnici? A vládnoucí koalice obhájit svou práci? Rozhodli jsme se zeptat osobně.

Uspořádáme sérii čtyř panelových diskuzí s lídry kandidátek všech zastoupených stran. Každý večer se budeme ptát na otázku územního plánování a stavebního rozvoje, financování a stavu živé kultury a nakonec i na samotné dění na radnici, tedy finance, správní agendu či otevřenost radnice. A hlavně – nebudeme se ptát my, ale těžištěm celého programu mají být dotazy od diváků, a to jak přítomných v sále, tak i zaslané před či během pořadu elektronickou formou. Všechny pořady budou živě streamovány a záznam z nich najdete na našich stránkách.

Seznam hostů:

TOP 09
Česká pirátská strana
ANO 2011
PATRIOTI