Program | Prosinec 2015

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
01 Út
18.00 h
Narozeniny Potrvá
Overland Inn [fr], Awali [ua/cz], Neřvi mi do ucha [cz], DJ Mardoša
akce měsíce
vstupné Volné

Je to už sedm let, co jsme pro Vás otevřeli kavárnu Potrvá. Rozhodli jsme se k této příležitosti připravit pár změn a představit je právě na našem narozeninovém večírku. K tomu jsme si letos pozvali kapely, které jsou s Potrvá tak nějak dlouhodobě spojeny. Jsou to naši kamarádi, které máme moc a moc rádi. A všechny tři kapely jsou ještě k tomu tak trochu triphopové! Navíc Vás čeká ochutnávka našeho novéh omenu. Přijďte slavit s námi!

02 St
19.00 h
Open Mic #89
Host: Jan Burian
 
vstupné Volné

Dále vystoupí

Will Eiffel

Duo Gorodky

Anton Ripatti

Duo Šimko/Šimek

Erdela Teriérová

Sklad by Walda

03 Čt
19.30 h
Ogrom Circus [de] & Metronome Blues [nzl/cz]
Koncert
akce měsíce
vstupné TBA

Ogrom Circus

Dvojice kytar, tepající rytmická sekce, tři hlasy a elektrické varhany. Mladý německý kvintet rozpaluje publikum honosnými, procítěnými kytarovými sóly a směsí alternativního blues rocku se srdce lámajícími vokálními harmoniemi namixovanými do psychedelického tripu, do vesmíru. Kombinace opravdu svěží hudby se známým retrozvukem znovu oživuje psychedelický rock 70. let současným feelingem.

Metronome Blues

Sólový projekt novozélanďana Rhyse Braddocka (Gerda Blank). Eponymní album nahrál v letech 2000–2008 v různých městech a v různých studiích v Melbourne, Tokiu, Londýně a v New Plymouth na Novém Zélandu. V Brně, kde v současnosti Rhys žije, dal dohromady kapelu METRONOME BLUES (Jan Čapek – basa, Lukáš Baumann – bicí), která jeho skladbám vdechuje nový život.

04 Pá
19.30 h
Večer 65. pole
Literárně hudební večírek autorů spřízněných s nakladatelstvím 65. pole
 
vstupné 100

Autorské čtení poezie Tomáš Brandejs – křest sbírky Průtrž mračen + Schémata – videopoezie. Próza Vít Kaláb – povídky, Petr Mano – Deníky. Hudba Beata H. a súsedia. Výstava (na jeden den) Milan Starý.

05 So
19.00 h
Vánoční večer s Portugalským institutem
Večírek
 
vstupné Volné

Vánoční večer organizovaný Portugalským centrem v Praze / Camões I.P. nabídne zvláštní pubquiz, kde si všichni zúčastnění budou moci otestovat svoje znalosti z oblasti portugalsky mluvících zemí (Portugalsko, Brazílie, Angola, Mosambik ad.). Na každý tým čekají portugalsky laděné ceny.

Vrcholem večera pak bude vystoupení kapely Portugalského centra Camões House Band, která má na repertoáru směs lusofonní hudby různých stylů od portugalského fada po brazilskou bossa novu, sambu, MPB nebo kapverdskou mornu.

06 Ne
19.30 h
Nářek mravence & Blind Hunt Divadlo a koncert
Divadelní představení & Koncert
akce měsíce
vstupné Dobrovolné

Divadelní soubor Vdova po kapitánovi dunajské paroplavební společnosti uvádí:

Spis o hlaholení zvěstí a zvěstování hlaholů zuřivě dobré nálady spěchajícího občana města N virtuální reality nadčasového kosmu lásky…

Člověk, co to psal, nic neumí a neví, jak se jmenuje…

… a kdo nevinný je, ať síť pavouka roztrhne vybočením z cesty na cestu jinou, prázdné mysli tmavomodrých černajících se hvězd u luny, nad továrnami na sny, o písni umírajícího anděla, který trpěl trpěním na alergii v létě zimou třasem a v zimě levným výprodejem lidstva pizzového, co už ztratili drahé srdce, srdce z masa a krve, pro zoufale zklamané, co život si vzali…

Pošlete prosím knihy z CK Rakouska Uherska, boty 10 a Koženou bundu do pasu 50.

Scénář a režie: Šimon Stiburek
Hrají: Lenka Potměšilová, Adam Svoboda, Vojtěch Vávra
Hudba: Vojtěch Vávra
Kostýmy: Kateřina Hynková
Autor textu: René Urbánek, Údolní 21 - BRNO 602 00. Zvu Vás...

08 Út
19.00 h
Science Café Praha: Revoluční 3D tisk
Host: Mgr. Luděk Míka
 
vstupné Dobrovolné

Povídání o tom, kde všude se ve vědě a v chemii obzvláště dá využít jednoduchá 3D tiskárna. O tom, že není dlouhá cesta od krystalu libovolné chemické látky k naprosto přesnému plastovému modelu molekuly. Obdobně se tiskárna dá použít při studiu biomolekul, enzymů a podobně. V poslední části povídání se pak podíváme na postavu učitele ve škole, a jak by se mu hodilo mít 3D tiskárnu u sebe v kabinetě. Sice by se na ní nedaly tisknout písemky, ale své uplatnění by našla. Mgr. Luděk Míka Je absolventem oboru Anorganická chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V současné době působí na Gymnáziu dr. A. Hrdličky v Humpolci a zároveň je doktorandem na Katedře učitelství a didaktiky chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde se zabývá popularizací chemie, natáčením a prezentací chemických pokusů. Podílí se na tvorbě úloh Chemické olympiády, organizaci chemického korespondenčního semináře KSICHT a letního odborného soustředění Běstvina. Pravidelně se s ním můžete také setkávat na vlnách Českého rozhlasu Leonardo a různých popularizačních přednáškách. Kromě správy webu chemicke-prvky.cz se také věnuje 3D tisku různých modelů a zapojování 3D tiskáren do výuky na školách. Tomáš Soóky Nadšenec do 3D tisku a spolumajitel společnosti 3Dwiser, která patří mezi přední české společnosti specializující se na dostupné 3D tiskové technologie. 3Dwiser nabízí kvalitní 3D tiskárny, tiskové materiály, tisk na zakázku a školení. 3Dwiser rovněž provozuje jediný showroom 3D tiskových technologií v České republice, ve kterém prezentuje unikátní portfolio produktů.

10 Čt
19.30 h
Záhada prázdné zvonice
Křest knihy
 
vstupné Volné

O věžích, zvonech i zvonění si s námi budou povídat kmotři knihy: hlavní zvoník Tomáš Stařecký, zvonař Petr Manoušek a autor knihy Stověžatá Praha Josef Podzimek. Na viděnou i slyšenou se těší spisovatelka Zuzana Pomykalová a ilustrátorka Sylva Francová

11 Pá
19.30 h
Arirang [it]
Support: Palindromes [cz]
akce měsíce
vstupné 50-100

PALINDROMES / shoegaze, post-punk, Itálie /
Mantricky znějící zpěv, který jakoby nevycházel ani tak z úst, jako spíš zpoza zdi či zpoza kopce, střídají pasáže, které evokují pocit nezajištěné horské dráhy uprostřed japonského venkova. Je tohle trio z Milána svou povahou spíš klidné nebo neklidné? Anebo je to cesta neustálého balancování? Posuďme sami 11. Prosince v Potrvá.

SUPPORT:

PALINDROMES 
http://www.wearepalindromes.com/

16 St
18.00 h
Silvia Klasová
Příběhy Vernisáž výstavy fotografií
 
vstupné Volné

Chodím. Fotím. Píšem. Vychovávam. Varím a upratujem. Tu je pár príbehov, ktoré som zachytila. Pozrite sa do mojich okien. Bývam tu, oproti. Fotografie slovenské autorky. První z výstavvolného cyklu „Žiju tady a tvořím“.

20 Ne
10.00 h
PotrVánoční Trh
Vánoční tradice potrvá!
akce měsíce
vstupné Volné

Už tradičně, jako každý rok v tuto dobu, i letos se uskuteční v pořadí už sedmý Potrvánoční trh v kavárně Potrvá. Opět budete mít možnost nakoupit vánoční dárky s šálkem kávy nebo hrnkem voňavého svařáku v ruce. Letos Vám po nákupech navíc zahraje kapela Zabiják a Borci. Nepoťte krev v nákupních centrech, přijďte si nakoupit dárky do Potrvá!

22 Út
19.30 h
Puss' O'Liquor
Koncert
 
vstupné Dobrovolné

Pro ty, co se nebojí veselit, vzniklo nějaký ten rok nazpět hudební těleso nesoucí krkolomný název Puss'O'Liquor. Do Potrvá se vrací již poněkolikáté, konkrétně toto předvánoční vystoupení je již třetí v řadě, tedy takřka tradiční. Těšit se můžete na irské lidové písně v podání čtyř komických zjevů a jejich neméně komických hostů.

24 Čt
10.00 h
ZAVŘENO
Ostatní
25 Pá
10.00 h
ZAVŘENO
Ostatní
26 So
10.00 h
ZAVŘENO
Ostatní
27 Ne
10.00 h
ZAVŘENO
Ostatní
28 Po
10.00 h
ZAVŘENO
Ostatní