Program | Prosinec 2017

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
01 Pá
19.30 h
Die! Die! Die! [nz]
Support: Lazer Viking [cz]
akce měsíce
vstupné 280

Die! Die! Die! sice pochází z Nového Zélandu, ale jinak jsou to pěkní světoběžníci. Neúnavně koncertují po celém světě a žít rock'n'roll je pro ně hlavní metou. Hudební styl skupiny šel proti jejímu domovskému proudu, někdy označovanému jako "Kiwi pop", a usadil se v drsném melodickém noise rocku s hc punkovými kořeny. Nepochybně uslyšíte vliv Big Black, jejichž leader Steve Albini s muzikanty spolupracoval na jejich eponymním debutu, newyorských new wave formací a možná si vzpomenete na zvukově spřízněné protinožce DZ Deathrays či Japandroids.

Lazer Viking je pomník rock’n’rollovýmu neumětelství, přehnaný glamový pompéznosti a absolutnímu kýči současnýho punku, kterej má tu drzost se ještě brát vážně. Zvuk do posledního tónu vykradenej z oaklandský young oldies a bubblegum queer-garage scény, všechno na čtyři a texty vyzdvihující krásu lidský průměrnosti v její největší špíně. Šlofíky, pizza, osmdesátkový horory, zapovězený lásky a wrestling. Aktuálně je projekt s debutovou deskou Radical Karaoke nominovaný na hudební ceny Apollo.

02 So
19.00 h
9. Narozeniny POTRVÁ
D I N G O
akce měsíce
vstupné Volné

Je to už devět let, co jsme pro vás otevřeli kavárnu POTRVÁ. Rozhodli jsme se při té příležitosti připravit pár změn a představit je právě na našem narozeninovém večírku. K tomu jsme letos pozvali kapelu D I N G O!

Vstup zdarma! Přijďte slavit s námi!

06 St
19.30 h
Veronika & The Band
Koncert
 
vstupné 100

Již tradiční vánoční koncert plný swingových koled a jiných hudebních radostí!


Originální aranže jazzových standardů i populárních skladeb v rytmu swingu. Veronika & The Band jsou důkazem, že i ke známému repertoáru od doby meziválečné po současnost, se dá přistupovat inovativně, s lehkostí a svěžestí. Není divu. Základ Veroničiny kapely tvoří brilantní čeští hudebníci. Basista Tadeáš Mesany se pohybuje v nejrůznějších hudebních stylech - od vážné hudby v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu přes folk, tango a jazz, Tanita Yanková je mladou úspěšnou klavíristkou s bulharskými kořeny, působící mimo jiné v projektech Bulk a Vesna, a v neposlední řadě Tomáš Piala, bubeník, kterého můžete nejčastěji vídat ve skupinách Gingerhead nebo Jarret. Ansámbl vede Veronika Moudrá, pop-jazzová zpěvačka, pianistka a hlasová lektorka s nadžánrovým přesahem a sympatickým drajvem.

09 So
12.00 h
Vánoční bazárek v Potrvá
bazar
 
vstupné Volné

Přijďte si obohatit svůj šatník za pár kaček. Můžete se těšit na osobité prodejce, zpříjemnit si víkend, vyzkoušet místní pochoutky a naladit se na vánoční atmosféru, třeba i s nějakým zámořským rumem. Dámského oblečení bude dost, ale nabízíme možnost prodejního místa pro pány. Zájemci pište na produkce@potrva.cz

11 Po
19.30 h
!!!ZRUŠENO!!! IVATU
#triphop #darkwave
akce měsíce
vstupné Dobrovolné

IVATU - is band of three formed in Moscow in 2016 with the debut EP «Revel». The band's music is noted for its trip-hop, alternative, darkwave, coldwave, psychodelic and minimalism influences. It’s melodic, but sharp with poetic lyrics. The band likes to avoid modern computers, using vintage gear during recording and live shows. EP «Revel» which has a taste of late Portishead and early Massive Attack aesthetics has been followed with a long European Tour including around 13 countries.The new album will coming out soon.

"Pumped over, and at the same time rather transparent sound proceeding from lots of analog synths in combination with gloomy and very sensitive female vocal gives unforgettable effect, a certain mix of Massive Attack, Cocteau Twins with minimal-techno impregnations turns out."
IceCreamDisco

"IVATU doesn’t need the complicated and heavy arrangements, on the contrary, their music seeks to minimize any stratifications to leave as much space as possible for the special energy of this strange project."
Mayak Radio

12 Út
19.00 h
Science Café Praha: Počátek českého knihtisku
Host: PhDr. Kamil Boldan
 
vstupné Dobrovolné

Pojďte se Science Café objevovat historii starých tisků!

Hostem prosinového #sciencecafe v Praze bude PhDr. KAMIL BOLDAN z odboru Historických a hudebních fondů Národní knihovny ČR.

Badatelé doby národního obrození i mnozí knihovědci 20. století dlouho tvrdili, že knihtisk byl do našich zemí uveden 1468 a Češi tak byli po Němcích a Italech třetím národem, který ovládl nový způsob výroby knih. Kritičtější část badatelů se snažila prokázat, že první tiskárna byla založena v Plzni až 1476. 

Přednáška představí dvě metody, které objasnily, že letopočet 1468 vytištěný v závěru Kroniky trojánské, domnělého nejstaršího tisku, nemůže být skutečným rokem jejího vydání. Osvětlí historické souvislosti zavedení knihtisku do Čech i podobu a obsah nejstarších tisků. Představí i dosud neznámý tisk, který se v letošním roce podařilo objevit. Dlouho jsme z první české oficíny znali jen sedm tisků. Poslední z nich nalezl a bibliograficky popsal Václav Hanka již před více než 160 lety.

O HOSTOVI: 
Kamil Boldan pracuje v odboru Historických a hudebních fondů Národní knihovny ČR. Je kurátorem sbírky inkunábulí (tj. nejstarších tisků z 15. století), která se řadí k vůbec největším ve střední Evropě. 

Badatelsky se dlouhodobě věnuje výzkumu knižní kultury v Čechách doby jagellonské, počátkům knihtisku v českých zemích a typografické komunikaci na přelomu středověku a raného novověku. 

Je spoluautorem výstav Codex gigas (Klementinum 2005), Básník a král: Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic v zrcadle jagellonské doby (Pražský hrad 2007), autorem výstavy Záhada Kroniky trojánské (Klementinum 2010). Z publikační činnosti: Rekonstrukce knihovny Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic. Praha 2009 (spolu s Emmou Urbánkovou); Záhada Kroniky trojánské. Praha 2010; The reception of antiquity in Bohemian book culture from the beginning of printing until 1547. Turnhout 2014 (spolu s Petrem Voitem a Bořkem Neškudlou); Úřední jednolistové tisky jagellonského věku. Praha 2016. 

V současné době připravuje knihu o první české tiskárně.

17 Ne
10.00 h
Potrvánoční trh
Tradiční vánoční trh v kavárně Potrvá.
akce měsíce
vstupné Volné

Už po deváté si můžete přijít do Potrvá pořídit vánoční dárky. A že bude z čeho vybírat! Potkáte u nás třeba kabelky a tašky značky U Vincenta, oblečení a drobnosti pro děti i mámy od Mokoshopu, naušnice od press.butt.on, papírnictví Mou paper lovers, přírodní kosmetiku Dřevíč a EMILY, šperky a drobnosti od La lova a mnoho dalších. 
Kromě vánočních nákupů si u nás můžete dát svařák nebo cukroví. 
Pro děti bude připraven dětský koutek, takže rodiče mohou v klidu nakupovat.

Přijďte si do Potrvá užít tu pravou a voňavou vánoční atmosféru!

19 Út
19.00 h
Svět andělů
přednáška Nové Akropolis
 
vstupné Dobrovolné

Byli známi v celém světě od nejstarších dob. Lidé s nimi ve své víře i ve svých životech počítali. Mají charakter poslů, kteří spojují svět velkých bohů a lidí. Někteří mají přímý vliv na naše vlastní životy, a to na úrovni těla, duše i ducha. Seznámíme se s anděly a představíme si i možnost, jak s nimi navázat kontakt. Jsou skutečností nebo jsou plodem naší představivosti?

• Andělé v dějinách a dnes   • Kdo jsou andělé a komu slouží?   • Strážní andělé

Přednáší: Eva Bímová, lektorka Nové Akropolis, která se věnuje symbolismu starověkých kultur, východní a antické filozofii a tradiční psychologii.

Nová Akropolis je mezinárodní organizace, která nabízí ideál trvalých hodnot, aby přispěla individuálnímu a kolektivnímu rozvoji prostřednictvím jednání ve třech oblastech:

filozofii, kultuře a dobrovolnictví. Byla založena v roce 1957 v Buenos Aires (Argentina) profesorem Jorge Ángel Livraga Rizzi (1930 - 1991), historikem a filozofem.

Tento rok slaví Nová Akropolis své 60. výročí. V České republice působí od roku 1985. www.akropolis.cz

23 So
15.00 h
Zavřeno
24 Ne
15.00 h
Zavřeno
25 Po
15.00 h
Zavřeno
26 Út
15.00 h
Zavřeno
31 Ne
17.00 h
Silvestr POTRVÁ 2017
večírek
akce měsíce
vstupné Volné

● Silvestr zase POTRVÁ! ●

Zakončete rok 2017 a připijte si na ten nový s námi na baru v Potrvá -- bude hudba, tanec, silvestrovské menu a speciální drinky jako každý rok -- otvíráme v 17.00 a zavřeme, až dopijeme poslední bublinky..

● rezervujte místa na kavarna@potrva.cz ●