Program | Říjen 2018

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
05 Pá
19.30 h
Mark Morgan [usa], Rouilleux [cz]
Koncert
 
vstupné 100-150

Mark Morgan, kytarista a zpěvák někdejšího newyorského noiserockového tria Sightings, na svém prvním sólovém turné vystoupí také v Praze, kde Sightings naposledy hráli před pěti lety (rovněž v rámci cyklu A2+), krátce před svým rozpadem. Sightings byli jednou z nejproslulejších skupin noiserockové scény východního pobřeží USA, ačkoli se nikdy neproslavili tolik jako například Wolf Eyes nebo Black Dice, o projektech Thurstona Moora ze Sonic Youth ani nemluvě.

Sightings sice nikdy neopustili půdorys klasické rockové skupiny, na tomto jasně vymezeném území se nicméně věnovali stejně tak promyšlené, jako surové a neústupné zvukové dekonstrukci, jejímž výsledkem byl nezaměnitelně zkreslený, tříštivý zvuk kytary a polyrytmické, jakoby drolivé basy a modulovaných bicích, doprovázené Morganovým neurotickým zpěvem. „Jde jim nepochybně o hudbu, ale nikdy ji kvůli tomu nezvedají z prachu, který kolem sebe šíří, zatímco se rozpadá,“ zaznělo v jedné recenzi. To platí i pro Morganovu sólovou tvorbu – která se nicméně po letech bourání rockové konstrukce zákonitě posunula směrem k nežánrovému experimentu.

Když byl Mark Morgan hudebním časopisem Spin zařazen mezi „100 nejlepších kytaristů všech dob“, jeho nominaci doprovodil následující komentář: „Zatímco víceméně všichni noiseoví hudebníci používají elektrickou kytaru jako zbraň hromadného ničení, Mark Morgan ze Sightings užívá své kytary k čiré negaci. Někdejší frontman brooklynské noiserockové sestavy hrál v padesáti odstínech šedé na nejrůznější nalezené nebo vypůjčené kytarové efekty takovým způsobem, že to zní spíš jako vrčení vysavače, splachování nebo přepínání porno kanálů než jako Eric Clapton nebo třeba Thurston Moore. Tenhle jedinečný zvuk v sobě má punkovou emoci, aniž by obsahoval jakýkoli povědomý zvuk.“

Napětí mezi harmonií a disharmonií, prokomponovaností a primitivismem, disciplínou a neurotickými výbuchy charakterizuje i Morganovu sólovou tvorbu, kterou představuje například letošní nové album Department of Heraldry, vydané na značce Open Mouth Records.

Skupina Rouilleux začala jako jednočlenný projekt kytaristy Luboše Rezka, poté se postupně rozšířila na kvinteto a po redukci sestavy v roce 2013 prožila své nejplodnější období v tříčlenné sestavě. Od letošního roku je Rouilleux sice opět sólovým projektem, nicméně základní nastavení se nemění. Stále jde o produkci, která se pohybuje někde na pomezí psychedelického rocku, folku a noisu, opírá se především o silné původní, v působivých aranžmá provedené písně a nemalý důraz klade na intenzitu zvuku. Diskografie Rouilleux zatím čítá tři alba: Zugwang (KLaNGundKRaCH / Letmo Productions, 2011), Scatter Your Soul (KLaNGundKRaCH / Letmo Productions, 2014) a EP The Spoils (Unusual Records, 2016).

07 Ne
16.00 h
Sněhurka a sedm trempaslíků
Pohádka

HRAJÍ:

Vendula Tlapáková (Sněhurka)

Viktorie Kuličová (Trempaslík, Kamelot)

Jakub Tlapák (Trempaslík, Německý Novinář)

Meda Rumlenová (Trempaslík)

Anežka Rumlenová (Trempaslík, Kamelot, Lovec)

Žofie Rumlenová (Zlá Královna)

Lukáš Rumlena (Trempaslík, Český Novinář)

Anna Roubínková (Anglický Novinář)

 

NĚKOLIK SLOV O INSCENACI:

"LIDÉ O NÍ ŘÍKAJÍ, ŽE JE TUZE NÁDHERNÁ, ONA ZATÍM POTAJÍ, LEŽÍ V RAKVI STUDENÁ..."

 

Soubor FATHERS & DAUGHTERS přichází s adaptací klasické pohádky, kterou přenáší do trempského prostředí, takže divák může čekat opravdové kotlíky, spacáky, maskáče. A hlavně spoustu známé trempské muziky, adaptované pro potřeby představení.

 

NĚKOLIK SLOV O SOUBORU:

Soubor FATHERS & DAUGHTERS vznikl z potřeby hrát divadlo a trávit společný čas s dětmi a s kamarády. Členové souboru se hrdě hlásí k domovskému souboru KABARET CALIGULA, kteří někteří z nich zakládali a slavili s ním nespočetně úspěchů a krásných chvil na pražské amaterské scéně. Divadlo bereme jako životní poslání či úděl, stejně jako výchovu našich dcer (dospělé trio členů má celkem 7 dcer). Původně jsme chtěli dělat pouze divadlo pro děti, ale naše dcery nám vysvětlily, že rozhodně nebudeme hrát bez nich, takže nakonec děláme divadlo s dětmi pro rodiče s dětmi.

08 Po
19.30 h
Hurricane Party
RickoLus + Bleubird
akce měsíce
vstupné

Oba je znáte. RickoLus i Bleubird se už Českem několikrát prohnali – ten první coby písničkář, kterýmu je jedno, jestli svoje nádherně melodický (a sakra chytlavý!) tracky hraje na akustickou kytaru nebo na klavír; ten druhej pak coby strhující rapper, kterej basový floridský inspirace přetavil do naprosto osobitý produkce s nezaměnitelnou flow. Spolu teď dělají věc s názvem Hurricane Party – a oba shodně prohlašujou, že už je dlouho nic tak nebavilo. Z písniček je to teda slyšet maximálně: RickoLusovy melodický vokální linky střídá Bleubirdův rap, celý je to překvapivě koherentní a hlavně neuvěřitelně zábavný. Stylově je to jasná PARTY!

09 Út
19.00 h
Science Café Praha: Neuronové sítě & Life 3.0
Hosté: Ondřej Bajgar a Jan Romportl
 
vstupné Dobrovolné

Zveme vás na 103. pražské Science Café, které tentokrát bude mít rovnou dva hosty, Ondřeje Bajgara a Jana Romportla, kteří nás společně provedou tématem umělé inteligence a jejích důsledků.

1. přednáška (Ondřej Bajgar):
Neuronové sítě
Tradičně lidé museli počítačům do detailu popsat, jak v které situaci krok po kroku postupovat. To už pro mnohé oblasti neplatí. Stroje se zvládají učit samy. Víc a víc úloh tímto způsobem začínají zvládat lépe než lidé. Za velkou částí tohoto úspěchu v posledních letech stojí umělé neuronové sítě - technologie volně inspirovaná tím, jak se učí mozek. 

Jak tato fascinující technologie funguje? Kde jsou její silné stránky a kde mají zatím lidé před stroji výrazný náskok? S jakými problémy se kolem ní musíme potýkat? I na tyto otázky se během tohoto krátkého výletu do světa strojového učení společně podíváme.

Ondřej Bajgar poslední tři roky pracoval pro IBM Watson na výzkumu umělých neuronových sítí, které mimo jiné učil rozumět lidskému jazyku, byť od října se bude přesouvat na Future of Humanity Institute, University of Oxford, kde bude vymýšlet, jak umělou inteligenci udržet bezpečnou. Předtím se na britské University of Warwick věnoval aplikované matematice, především modelování dopravních a biologických systémů, ale také třeba rozbíhání a provozování potravinového co-opu a pěstování zeleniny. Ve volném čase spoluorganizuje Letní akademii Discover a mentoruje v rámci Yoda Mentorship Programme.

2.přednáška (Jan Romportl):
Life 3.0 a další vyhlídky (obecné) umělé inteligence
Přijměme nyní poněkud zjednodušující (a biology patrně dráždící) výklad vývoje života: jestliže Life 0.1 byl první výskyt života na Zemi, tak Life 1.0 jsou nejrafinovanější jednobuněčné organismy a s nástupem Life 2.0 přichází člověk a tzv. antropocén. Lidstvo dnes prožívá Life ve verzi 2.x, kde x je výrazně vyšší než 0 a nejspíše poslední z dvojkové číselné série. Přijde tedy další významný upgrade? A má přijít? Jak bude vypadat? Co přijde po antropocénu? V přednášce se pokusím ukázat, že dnešní stav v oblasti umělé inteligence skutečně stojí na prahu Life 3.0 a je dost možné, že ho do konce tohoto století překročí. A pokusím se též vyložit svůj názor, že tento upgrade by skutečně měl být proveden, ale zase ne příliš brzo, raději ne v příštích 30 letech, nebo to dopadne velmi špatně. Jak špatně, tím se také můžeme v přednášce postrašit.

Jan Romportl je Chief Data Scientist v O2 Czech Republic. Do roku 2015 působil na Západočeské univerzitě v Plzni, kde vedl oddělení Interakce člověka a stroje ve Výzkumném centru nových technologií, věnoval se aplikovanému výzkumu umělé inteligence na Katedře kybernetiky Fakulty aplikovaných věd a vyučoval filozofii umělé inteligence na Fakultě filozofické. Od roku 2015 buduje v O2 analytický tým intenzivně zaměřený na využívání a rozvoj pokročilého strojového učení v oblasti telekomunikačních dat. Kromě nedávného půlročního výletu do tech-startupového prostředí coby Chief Science Officer v AI Startup Incubatoru se nyní věnuje i výzkumu bezpečnosti umělé inteligence. Dále výzkumně spolupracuje s Centrem teoretických studií Univerzity Karlovy, s Národním ústavem duševního zdraví a s českým spolkem hnutí Effective Altruism. Organizuje také AI Safety Meetup v Praze.

14 Ne
19.30 h
NORTHWEST [uk] / ALEX KELMAN [ru]
Koncert
akce měsíce
vstupné

NORTHWEST [uk]

Northwest je jeden z nejslibnějších hudebních projektů na nezávislé scéně. Jejich zvuk se definuje jako "nostalgický", "nový a experimentální", "filmový a éterický" a je srovnáván s projekty jako jsou Portishead, Cocteau Twins, Debussy a Robert Wyatt.

ALEX KELMAN [ru]

Hudební projekt vytvořený sibiřským umělcem a zvukovým producentem Alexem Kelmanem, hudební výstup je směsice krásně hlučných kytar, chytlavých tanečních beatů a zatýkání synthů, vrstevnatých s podmanivými vokály. Druhé album "U17" bude vydáno v říjnu s dalšími turné po celém světě.

15 Po
19.30 h
Noplace Trio
Support: Line Gate
akce měsíce
vstupné 300

Noplace Trio jsou Aidan Baker, Simon Goff a Thor Harris. To by v podstatě mělo jako upoutávka na jejich koncert stačit. Aidan Baker je totiž polovina dua Nadja a třetina tria BBS, Simon Goff je klasicky vzdělaný houslista mimo jiné z Bee and Flower a Thor Harris byl perkusista Swans v letech 2010 až 2016. 

Jako Noplace Trio vydali první desku na vydavatelství Gizeh Records, a ta zní jako kdyby Tindersticks hráli variace na Bohren & Der Club of Gore do nervózního transového rytmu posledních pár desek Swans. Thorův rukopis je ve zvuku Noplace Tria jasně rozpoznatelný, ambientně-noir jazzové aranže ale vytváří naprostý protipól masivnímu zvuku Swans. Výsledkem je hypnotický soundtrack k brzkému stmívání, sychravu a neonům v mlze. Noplace se tak zařazuje mezi nejlepší věci ze soundtracku k seriálu Twin Peaks, které na něm nehrají. 

Večer otevře minimalistický dronový projekt Line Gate, který láskyplně navazuje na rozechvělé frekvence Éliane Radigue.

Koncert pořádá proměnlivé uskupení promotérů Jednota, tentokrát v minimalistickém složení ][ a Cáry mlhy.

21 Ne
13.00 h
Kavárny naživo
Wellness day

Wellness, zdravý životní styl a prevence ve Vaší kavárně! Přijďte si poslechnout přednášky, debatovat, zacvičit si s našimi vystupujícími. Lidmi z oboru!

13:00 -17:00 
Sylvie Bonczková: krátké masáže a wellness poradenství 
masérka v karlínském studiu Chillin, www.zdraviposlanim.cz, Fb.: Wellness masáže
Zakladatelka a šéfredaktorka webových stránek o wellness, zdravém životním stylu a prevenci, organizátorka akcí, lektorka.
Masáže na masérské stoličce nebo na masérském lehátku a wellness poradenství.

13:00 – 15:00 
Jsme taky lidi!: komentované prohlídka výstavy Destigmatizace psychických poruch, 
plakáty si můžete prohlédnout až do 18:00
Stručná charakteristika vybraných duševních onemocnění. Autentický příběh ke každé poruše.

14 -14:30 
Adam Teryngel: přednáška Psychické zdraví a bodyimage ve fitness 
Osobní trenér, adam.teryngel@gmail.com
Krátké seznámení s patologickými jevy ve fitness a jak jim předcházet,
naučit Vás jak cvičit tak, aby to prospívalo nejen vašemu tělu ale i Vašemu psychickému
zdraví. Obecné rady a poznatky ze světa cvičení.

15:00 – 15:50
Iveta Pízová: přednáška Efektivní komunikace s dospívajícími 
speciální pedagog, rodinná terapie, koučink, +420 604 824 355
Přednášku na téma efektivní komunikace s dospívajícími vycházející z dlouholeté praxe speciálního pedagoga.

16:00 – 16:50
Tamara Sofia Shmidt: přednáška O henně 
Zakladatelka projektů My Mehndi (henna) a Awali (hudební produkce). Lektorka uměleckých kurzů, henna workshopů a ženských skupin.
www.mymehndiprague.comwww.awalimusic.com
Mehndi - starodávné umění zdobení kůže hennou, dočasné neinvazivní tetování.
- Historie a význam. Bezpečnost. Tipy a rady.
- Vytvořite si svůj vlastní design a poté i tetování hennou na kůži.


17:00 – 17:50
Tomáš Steinhart: přednáška a exhibice - Terapie cvičením
majitel Fitness Bitevní pole, Tomas.steinhart@bitevni-pole.cz
Chcete-li se dozvědět něco nového, posunout se zas o krok dál či si jen od Tomáše
poslechnout jeho zkušenosti, názory, dojmy či veselé anekdoty ze života, tak jste vřele vítáni.
Nezapomeňte si věci na cvičení – přednáška bude doplněna o praktické ukázky, do kterých se
aktivně zapojíte.

21 Ne
19.00 h
Kavárny naživo
Projekce: Malá

MALÁ
Malá je příběh holčičky, která se díky svému odlišnému vzhledu dostává v dětství do neobvyklých situací. Nejvíce času proto tráví se svou rybičkou. Postupně ale dospěje do věku, kdy si uvědomí, že jiná neznamená špatná, což později může předat své mladší sestře.
Zároveň se musí rozhodnout, zda se vrátit s rodinou zpět do rodné země, kterou nezná nebo zůstat na místě, kde si sama vybudovala zázemí.

Diana Cam Van Nguyen
Diana Cam Van Nguyen se narodila v západočeském Chebu. Studovala tamní gymnázium a design nábytku na Střední škole uměleckoprůmyslové v Praze. Absolvovala studijní stáže v Krakově, Birminghamu a v Lyonu. Poslední čtyři roky studuje animovanou tvorbu na pražskéFAMU. Věnuje se volné výtvarné i zakázkové tvorbě, filmové výchově a galerijním instalacím.

23 Út
21.00 h
VEKSLimpro
Láďa Karda & Quinn Contini
 
vstupné TBA

Druhý z VEKSL improvizačních večerů v kavárně Potrvá!

O VEKSLU: {z německého wechsel = střídání}
Láďa bude každý z těchto večerů hrát pokaždé s někým jiným a pokaždé něco jiného. Pozve si k sobě lidi, se kterými si vždycky chtěl zahrát, ale v životě na to nebyl čas a místo. Navíc poslední dobou zjišťuje, že ve dvou se improvizuje úplně nejlíp. Jako druhý přijal pozvání Quinn Contini. 

Quinn Contini je z kanadského Rapid Fire Theatre. Potkali se s Láďou během Fringe festivalu v Edmontonu. Quinn ubytoval Láďu, Láďa ubytuje Quinna a pak si spolu zahrajou.

Vstupné dáme dobrovolné. O hudební doprovod se postará Jiří Hvězdoň. Jo a Láďa má ten den narozeniny.

ENGLISH:
The second of VEKSL improv night at cafeteria Potrvá! Each night Láďa performs with a different improviser in a different game. He invites improvisers which he always wanted to perform with, but there just wasn't the time. Recently Láďa discovered that it's best to do improv with two people. 

The second to accept this invitation (to VEKSL). Quinn Contini is originally from Loose Moose Theatre in Canada, and is now a performer with Rapid Fire Theatre. He met Láďa during the Edmonton Fringe Festival. Quinn provided a place for Láďa to stay, now Láďa will return the favour, and they'll also perform together. 
By the way, it's Láďa's birthday that night.