Program | Říjen 2016

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
05 St
19.00 h
Open Mic #97
Hlavní host: Dota Kehr [de]
akce měsíce
vstupné Dobrovolné

9 let, téměř 100 pořadů, více než 500 účinkujících. Open Mic znamená doslova otevřený mikrofon a jako takový přitahuje stále nové a nové autory, ale také posluchače, kteří chtějí objevovat nové Dylany dříve, než ostatní. Žádné škatulky, žádné hlasování, žádná soutěž. Kdo přijde, hraje. Kdo hledá, najde.

divoká karta:
Jan Paulík - Václav Fikrle
dále vystoupí:
Dáma s hranostajem
Isizwana

09 Ne
19.30 h
Scattered Purgatory
Koncert
akce měsíce
vstupné TBA

Scattered Purgatory - trio z Tchaj-wanu, které hraje ambient/drone opředený taoistickou mystikou. Kapela zatím vydala 2 kazety na japonském labelu Guruguru Brain Records (Kikagaku Moyo, Minami Deutsch a další).

11 Út
19.30 h
Terry Lee Hale [usa]
Antonio Gramentieri [ita]
akce měsíce
vstupné 220 předprodej, 290 na místě

Necelé tři roky po vyprodaném koncertě v pražském divadelním café Potrvá se proslulý americký trubadúr Terry Lee Hale vrací na místo činu. Tentokrát přijede se skvělým novým albem Bound, Chained, Fettered, které natočil ve spolupráci s italským všeumělem Antoniem Gramentierim, jenž ho také bude na současném evropském turné doprovázet. Gramentieri je blízkým spolupracovníkem Howe Gelba (Giant Sand), Huga Race nebo Dana Stuarta (Green on Red) a letos ohromil publikum festivalu Colours of Ostrava v čele své kmenové kapely Sacri Cuori. Návštěvníky pražského koncertu čeká chytlavá roots americana s výlety do světa blues a country!

Hudební tvorba Terryho Lee Halea je orientovaná na tradiční americkou hudbu; originální směs blues, country a americany podává s ohromnou vášní a neutuchajícím elánem. Koncem 80. let byl jednou ze zásadních postav košaté scény amerického severozápadu; jako velký nadšenec, provozovatel klubu v Seattlu a hlavně nezávislý promotér velkou většinu důležitých skupin pozval do města právě on. Ne nadarmo se mu tehdy přezdívalo ‘otec grunge’. Spolu s takovými jmény jako Mudhoney, Tad, Soundgarden, Screaming Trees nebo Nirvana se také jako jediný písničkář objevil na zásadní kopilaci Sub Pop 200, jež pro svět definovala tamní scénu. Zde uvedená skladba Dead Is Dead je stále jedinou jeho písní, která kdy vyšla u americké nahrávací společnosti. Všechny ostatní nahrávky vydal u evropských labelů, většinu pak u německé společnosti Glitterhouse. Ta ovšem velice úzce s americkými vydavateli spolupracuje a kde vydávají například také další důležití zástupci ryze americké hudby jako například Wovenhand nebo Slim Cessna’s Auto Club.

Terry Lee Hale nikdy nebyl hvězdou v pravém slova smyslu, stále ale zůstal velice důležitou postavou, na níž většina kolegů hudebníků vzpomíná jako na jednu z hlavních inspirací. Tajný svatý ‘generace X’ neúnavně kočuje Evropou křížem krážem, většinou sám se svou kytarou Stellou, ale často také jako předskokan slavnějších jmen např. The Walkabouts. Nebo vzpomeňme, jak v roce 1997 vystoupil v pražském Paláci Akropolis coby speciální host prvního zdejšího koncertu The Jon Spencer Blues Explosion.

Zatímco album The Long Draw, s nímž se představil v Praze naposledy, bylo orientováno spíše rockovým směrem, na novince Bound, Chained, Fettered se obrací zpět ke svým kořenům. Žhavou kombinaci tradičních country halekaček a venkovského blues umně doplňují tóny steel kytary a kláves, vše v delikátní produkci Antonia Gramentieriho. Ten se po letním vystoupení se svými Sacri Cuori na festivalu Colours of Ostrava vrací do ČR v krátkém čase již podruhé, aby se zde začátkem listopadu ukázal nanovo, kdy bude s kompletními Sacri Cuori doprovázet známého australského barda Huga Race.

 

12 St
16.00 h
!!!Představení od 16:00 zrušeno!!! Ubohý Kašpárek se Smrtelnými hříchy
Divadelní představení v rámci festivalu Kavárny Naživo
akce měsíce
vstupné Dobrovolné

Ubohý Kašpárek se Smrtelnými hříchy

Na loutkové představení souboru LokVar budou vítány nejen děti, ale i všichni s dětskou duší a zářivýma očima. Na sedmou hodinu převezmou pódium nadaní umělci Pidivadla se sedmi Smrtelnými hříchy. Nebuďte tedy líní a přijďte bez pýchy, lakomství, závisti či hněvu a jen se bavte!

16 Ne
19.30 h
Music For The Space [ch]
Koncert
akce měsíce
vstupné TBA

Ambientní projekt Damiena Smocka, rodáka z Ženevy, a jeho soundtrack ke kultovnímu němému filmu Nosferatu (1922), který se bude během koncertu promítat.

18 Út
19.00 h
DekadentFabrik
DJ Edgar Schwarz
akce měsíce
vstupné 150

Duchovně se hudba DekadentFabrik vrací k divokému a trochu psychedelickému jazzu starých zakouřených klubů. Jejich živé koncerty bývají často přirovnávány k prožitku po požití tvrdých drog, ale bez následných abstinenčních příznaků. Dávkování hudby je totiž vzhledem k profesionalitě hudebníků prováděno na výsost odborně a citlivě. Eletronické základy se prolínají s živými nástroji, hutné basy a nad tím vším levituje hra flétny Martina Čecha a příběhy-básně Davida Cajthamla. Podvědomí snů se obnažuje a začíná být přijímáno jako skutečnost. Při koncertech Dekadent Fabrik jde především zvukový rituál a setkání s vlastní hlubinnou melancholií. Ruchy v samplech zpřítomňují spřízněnost mrtvých s živými, ale také pomíjivost lásky. Skrze drátěné žíly na kytarách proudí krev zahuštěná písněmi jedovatých rostlin. „Kde žiješ?“. „Jinde“ – odpověděla. DekadentFabrik hrají tak, jako by zůstat stále jinde, bylo to nejlepší, co nás může v životě potkat. Kamkoli mimo tento svět.
V roce 2011 vydal soubor CD FetishNOW!, 2013 CD Mental Morphosis, Letos na podzim vydá u Guerilla Records nové CD, které nyní dokončuje.
David Cajthaml – hlas, el. kytara, sampler, autor hudebních podkladů, Martin Čech – flétny, Ivan Bierhanzl - el. kontrabas a baskytara, Václav Pastora - syntezátory

20 Čt
19.30 h
Hrabě 2.15: Bez dechu]
Divadlo NaHraně
 
vstupné 150

"Jazz, ten nemusíš zkoušet, ten musíš cejtit!"

Obyčejná zkouška kapely, která se stane osudovou. V žilách samozvaných jazzmanů koluje zbytkový alkohol a vášeň pro život a poezii. Hrají, milují, smějí se, chybují. A čekají na posledního z nich, na básníka. Pro všechny, kdo ve svých rukou nesou tento krásný ztřeštěný a jediný svět.

Zhudebněná poezie básníka Václava Hraběte, jediného tuzemského představitele tzv. beat generation, od jehož tragické smrti v roce 2015 uplynulo 50 let.

Režie: Tereza Karpianus.
Hrají: Marie Jansová, Petr Besta nebo Matěj Anděl, Pavel Kryl a Martin Severýn
Hudba: Martin Severýn
Scéna a kostýmy: Radka Josková

21 Pá
19.30 h
Kukui Quartet
Koncert
 
vstupné TBA

Jazzové trio izraelského pianisty Giory Kukui hraje převážně vlastní skladby. Některé stylově přesahují z jazzu do latino, blues nebo acidjazzu, v jiných se nezapře vliv blízkého východu. Giorova hudba je lehce stravitelná, přesto jazzově kořeněná. Je tedy vhodná i pro lidi, kteří jinak k jazzu moc netíhnou. Na basu hraje Petr Šťéťa (Groove Planet, David Dragoun Band) a na bicí Jiří Komínek a na klarinet Nikola Ljujic.

25 Út
20.00 h
Tom Carter [us], Eric Arn [us/at], Lea Bertucci [us]
Koncert
akce měsíce
vstupné 80/100

Na dalším koncertu z cyklu A2+ se představí američtí veteráni kytarové improvizace Tom Carter a Eric Arn. Vystoupí také newyorská skladatelka a zvuková umělkyně Lea Bertucci. Koncert spolupořádají promotérské týmy Letmo Productions a KLaNGundKRaCH.

Kytarista Tom Carter je známý především jako spoluzakladatel acidfolkové skupiny Charalambides, poslední čtyři roky se však soustředí hlavně na sólovou tvorbu. Svými improvizovanými kompozicemi pro elektrickou kytaru se zařadil po bok kytarovým experimentátorům, jako jsou Glenn Branca nebo Thurston Moore. Carterovo poslední album Long Time Underground z roku 2015 zvolil hudební server Pitchfork za nejlepší experimentální nahrávku loňského roku. Mezi hudebníky, s nimiž Carter spolupracoval, patří mimo jiné Tom Surgal, Jandek, Loren Connors, Thurston Moore, Gate, Steve Gunn, Tim Barnes, Paul Flaherty, Tetuzi Akiyama, Inca Ore nebo Matt Valentine.

Eric Arn hraje od osmdesátých let v různých avantgardně rockových kapelách. Byl členem americké psychedelicko-punkové skupiny Crystalized Movements a od počátku devadesátých let je leaderem experimentálně psychedelických Primordial Undermind. Od roku 2005 žije Arn převážně ve Vídni. Na aktuálním evropském turné představí své druhé sólové album, které letos vyšlo na americkém labelu Feeding Tube Records.

Zvuková experimentátorka Lea Bertucci, tvořící na pomezí elektroakustické hudby a noiseu, ve svých skladbách používá především různé amplifikované dechové nástroje, hlas, zpětnou vazbu a magnetofonové pásky. První sólovou nahrávku Resonance Shapes vydala Bertucci v roce 2013 na značce Obsolete Units. Od té doby jí vyšla řada desek na různých amerických a evropských labelech, naposledy album Axis/Atlas ve vydavatelství Clandestine Compositions. Bertucci získala několik tvůrčích stipendií, své zvukové instalace prezentovala v mnoha předních uměleckých institucích. Mimo to sama působí jako kurátorka.

31 Po
18.00 h
Kristýna Šraierová *1992 - NE/VĚDOMOST
Vernisáž výstavy
 
vstupné Volné

Kristýna studuje ZU v Plzni na Fakultě umění a designu Ladislava Sutnara Obor ilustrace a grafický design. Ve své tvorbě se specializuje na malbu.

Jejím hlavním a nejbližším tématem je člověk. Vedle lidské skořápky se věnuje i její neoddělitelné části - duši a jejím emocím. V obrazech klade důraz na práci s barvou a světlem. Prostřednictvím malby hledá formu, kterou by mohla vyjádřit pocity své či jiných lidí.