Program | Září 2017

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
05 Út
19.30 h
Surround
Koncert
 
vstupné 100

New alternative rock band established in 2016 with Czech / American background playing songs from its upcoming debut album for the first time in Potrva. Come to listen to our original songs and have a drink with us after the show! Tickets for CZK 100 at the door.

Nová alternativní rocková kapela založená v roce 2016 s česko / americkým obsazením zahraje poprvé v klubu Potrvá písně z připravovaného debutového alba. Přijďte si poslechnout naše originální skladby a dejte si s námi drink po koncertě! Vstupenky za 100 Kč na místě.

07 Čt
19.30 h
RickoLus [usa]
Support: Světlo [cz]
akce měsíce
vstupné TBA

Na začátku září odpálíme novou koncertní sezonu maximálně příjemným večerem na 007. Do Česka se po dvou letech vrací floridskej trubadúr RickoLus se slušnou zásobou novejch věcí (pokud sledujete jeho Bandcamp, tak víte - je tam třeba společnej track s Ceschim: https://rickolus.bandcamp.com/track/capitalist-featuring-ceschi). S RickoLusem bude hrát Světlo - kytaristu si určitě pamatujete coby Rickova basáka.

08 Pá
19.30 h
MCFdM - Mattia Caroli & I Fiori del Male [it]
Jazz & indie rock
akce měsíce
vstupné 100

cz

Indie rock v podání italské kapely Mattia Caroli & I Fiori del Male (v překladu "Květy zla") je originální mix psychadelického rocku 60.let, jazzu, bluesu, texty inspirovanými prokletými básníky a figurativním uměním. Sympatická banda mladých muzikantů se zastaví v Praze v rámci svého Evropského turné, aby představila své první album Fall From Grace. Jejich hudba je velmi svěží, barvitá a velmi rychle vás strhne ať už k tanci, zpěvu či jen "pohupování" :) Kromě celé řady nejrůznějších hudebních nástrojů (hoboje, xilofonu, ukulele, saxofonu,..) sebou kapela vždy veze i zásobu jižanské energie a entusiasmu, takže o zábavný koncert je postaráno. Na setkání s Vámi se těší Mattia, Jacopo, Valerio a Mirko!

eng


Vintage sounds of italian band Mattia Caroli & I Fiori del Male are mixed with hints of 60’s psychedelia, jazz, blues and lyrics inspired by the poètes maudits and the figurative art. This cool bunch of young musicians will stop in Prague on their European tour to introduce their first album Fall From Grace. Their music is very fresh, colorful and will quickly break you down to dancing, singing or just wandering in the rythm. In addition to a wide range of musical instruments (hautboy, xylophone, ukulele, saxophone, etc.), guys always bring plenty of southern energy. They love meeting new people and sharing hopes and good vibes with them.

web: http://www.rollingstone.it/musica/news-musica/guarda-bluesman-il-nuovo-video-di-mattia-caroli-i-fiori-del-male/2016-11-24/

09 So
15.00 h
San Marino x Potrvá Open Air
Secondhand antikvariát
akce měsíce
vstupné Volné

SAN MARINO x POTRVÁ open air

Summer is coming to its end and the perfect time has come to cool it off with a cold brew, fresh cocktails while enjoying some house music with us, your friends and family under the sunny upstate skies.

Music starts at 3pm and goes until 10pm.

The Backyard:
DJs:

Dj Tuco
nrmn
DUMA
ABAB
TOF
Padre Pio

The Garden:

Barbecue
Fresh cocktails & Longdrinks

The Inside:

Secondhand Bookshop

12 Út
19.00 h
Science Café Praha: Lymeská borelióza – skutečná infekční hrozba budoucnosti?
Host: RNDr. Karel Drbal, Ph.D.
 
vstupné Dobrovolné

Po prázdninách se znovu rozjíždí Science Café! I když doufáme, že vás téma naší přednášky v praxi nepotká:

Lymeská borelióza – skutečná infekční hrozba budoucnosti?

Host: RNDr. Karel Drbal, Ph.D.

Umíme dnes dobře diagnostikovat a léčit toto onemocnění? Jak vážná je situace vzhledem k jiným infekcím? Existuje brzká naděje na účinnou vakcínu? Jaké další infekční choroby přenášejí klíšťata a čím je tento přenašeč výjimečný? 

To jsou otázky, které si klademe a na které se budeme snažit nalézt odpověď.

RNDr. Karel Drbal, Ph.D., se dlouhodobě věnuje mapování povrchu buněk imunitního systému pomocí vazebných reagencií a zavádění nových způsobů jejich přípravy. 

Nově se zajímá o dynamické změny v imunitním systému při ohrožení homeostázy organismu v podmínkách infekčních chorob a vývoji nádorů. Oba tyto patologické projevy jsou spojené s imunitním systémem ve fázi vzniku i ve vzácných případech únikových mutačních procesů, které jsou příčinou mnohem vážnějších patologií.

19 Út
19.00 h
Posvátná architektura starověkého Egypta
přednáška Nové Akropolis
 
vstupné Dobrovolné

Tisíce let existence úspěšné a obdivované civilizace. Jak to dokázali? Může být příčinou to, že chápali život jako posvátný, že jej vnímali jako sílu schopnou naplňovat všechny věci a dávat smysl jim samým o sobě i ve vztahu k ostatním? Pro Egypťany měl člověk schopnost tento svatý život rozvíjet, vkládat jej do svého díla a umožnit mu, aby se projevil ve světě.

• Pyramidy, odraz univerza   • Chrámy, příbytky bohů   • Hrobky, cesty duše

Přednáší: Jana Aksamítová, lektorka Nové Akropolis, která se věnuje symbolismu a umění starověkých kultur, antické a orientální filozofii a psychologii.

Nová Akropolis je mezinárodní organizace, která nabízí ideál trvalých hodnot, aby přispěla individuálnímu a kolektivnímu rozvoji prostřednictvím působení ve třech oblastech: filozofii, kultuře a dobrovolnictví. Byla založena v roce 1957 v Buenos Aires profesorem Jorge Ángel Livraga Rizzi (1930–1991), historikem a filozofem.

Tento rok slaví Nová Akropolis své 60. výročí. V České republice působí od roku 1985. www.akropolis.cz

20 St
19.30 h
Mohammad [gre]
Support: Lišaj [cz]
akce měsíce
vstupné předprodej 200 (srpen), pak 250, na místě 290

Řekové Mohammad vydávají desky s pravidelnou kadencí od roku 2010. Celých šest jich zaštítilo vydavatelství Antifrost (dále Rashad Becker, Yves Tumor anebo Lee Gamble), jedna pak vyšla na labelu Pan (Daniel Menche, Jazzkammer či Maja Ratkje), nicméně právě album Som Sakrifis pomohlo Mohammad znatelně rozšířit publikum.

Hudebně mají Mohammad dvě základní polohy. Tou první jsou striktní elektronické plochy protknuté jednoduchými, vzájemně se prolínajícími oscilacemi, které mohou připomenout třeba enigmatické Eleh. Druhou je pak na kost ohlodaný postklasický ambient hraný na cello či klavír, kdy mohou Mohammad evokovat nejtemnější polohy Jóhanna Jóhannssona. Výsledkem je hudební ekvivalent přechodu do zrnité černošedé vykreslující nekonečná pole plné mechanických cikád a spálené vegetace, či vize tunelu, do kterého jste vtahováni. Pomalu, zvolna, ale zcela nezvratně. Zatímco první deska, Roto Vildblomma, nabízela v závěrečné Luminus Vuori překvapivě rozverné, pestrobarevné, ačkoli zjevně halucinogenní světlo na konci tunelu, dnes už nic podobného očekávat nelze.

Od koncertu si lze slibovat silný zvukový prožitek, který nebude mířit na estetiku vjemu, ale na přímý vliv zvuku na vaše emoce. Jako když vás v noci, ve tmě, na cizím místě ruší bušení vašeho vlastního srdce.

Večer otevře ostravský Lišaj, jeden z nejzajímavějších českých hudebních projektů, s kazetou na vydavatelství Genot Centre. Lišaj se pohybuje na hraně hutného ambientu, terénních nahrávek, šeptaného deklamujícího vokálu, přičemž ale koketuje i s triphopovými beaty a umí přepadnout až do narkoticky tanečních poloh. Spolehnout se nelze na nic.

23 So
16.00 h
Promítání, diskuze a benefiční koncert
Děti úplňku
 
vstupné TBA

V naší škole se pořád něco děje a také se občas někam jezdí. Zjistili jsme totiž, že děti a také učitelé se toho na výletech naučí více než ve třídě. A zjistili jsme také, že je fajn, když i rodiče mají sem tam čas jen sami pro sebe. A protože máme ve škole hodně dětí s autismem (PAS), které na tyto výlety z organizačních důvodů nemohou jezdit, rozhodli jsme se, že jim jeden "VÝLET!" ušijeme na míru.

Bylo to skvělý, jen kdyby to nebylo tak drahé, říkali jsme si po prvním výjezdu. No tak příště uděláme benefici a něco vyděláme!

Zveme vás tedy na:

Promítání filmu Děti úplňku

Diskuze po filmu s Petrem Třešňákem, Lucií Kolíbalovou a Martinou Chmelovou

Koncert: kapela R.A.Dost a další...

DJ HEY KEY

Témata diskuze:
1. Něco o autismu
2. Film Děti úplňku
3. Možnosti vzdělávání a péče o děti s autismem
4. Jak změnit pohled systému na „individuální případy“
5. Východiska pro rodiče, kteří jsou ve slepé uličce

Odkazy:
http://www.detiuplnku.cz/cs/home/film/
http://www.aut-centrum.cz/tym/
https://www.respekt.cz/autori/petr-tresnak

Foto z výjezdů:
http://www.skolaroos.cz/roosmoninec2016/index.html
http://www.skolaroos.cz/roosautivyjezd15/index.htm

25 Po
19.30 h
Devarrow, Megan Nash a Owen Meany’s Batting Stance [can]
Koncert
akce měsíce
vstupné 170

Devarrow, Megan Nash a Owen Meany’s Batting Stance jsou tři mladí hudebníci a autoři písňových textů, kteří v rodné zemi už dosáhli značného úspěchu a nyní se vypravili na evropské turné. V klubu Potrvá všichni tři postupně představí svou tvorbu během devadesátiminutového vystoupení.

 

Devarrow

Devarrow (Graham Ereaux) prokládá své písně drobnými kompaktními příběhy a zážitky z vystoupení. Tyto texty mají zcela osobitý půvab. Devarrow vypráví o vlastní životní pouti plné hledání sebe sama, úvah a neobyčejných fantazijních světů. Jeho sympatický a upřímný projev a pozoruhodné akustické vystoupení si získalo velký ohlas už na nedávném turné po Německu.

https://youtu.be/cNM1K2V7PtU

https://youtu.be/1ZeVYaI_vTI

https://youtu.be/YA3f-l8x4wA

Megan Nash

Úspěšná a sympatická skladatelka a textařka z jihu Saskatchewanu už byla v Kanadě několikrát nominována na různá hudební ocenění. Její indie folk se důsledně vymyká z průměru a je nevyumělkovaný a originální. Nádherným zážitkem je Meganin zpěv, který bez námahy dokáže vyjádřit celou škálu pocitů. Její otevřená, upřímná a občas drsná osobnost si získá snad každého.

https://youtu.be/HhgVNsoQ8PY

https://youtu.be/_fjv2zWGYp4

 

Owen Meany’s Batting Stance

Daniel Walker si jako část svého uměleckého pseudonymu zvolil jméno hlavní postavy románu Johna Irwinga Modlitba za Owena Meanyho. Jeho elektrizující, dramatická hra na akustickou kytaru, doplněná perkusemi a basy, je nabitá emocemi.

Jedním z hlavních motivů jeho tvorby je naprostá nevypočitatelnost života, podle jeho slov „podobná nevypočitatelné dráze baseballového míčku“.

https://youtu.be/7paU6q0WPH4

https://youtu.be/HhgVNsoQ8PY

28 Čt
19.30 h
Helen Money [usa]
Support: Paregorik
akce měsíce
vstupné TBA

Možná si jí pamatujete coby support Mono, možná vás zaujala jako "předkapela" Russian Circles. Helen Money dokáže živě s cellem naprosto neuvěřitelný věci - a na poslední desce "Become Zero" (vyšla na Thrill Jockey) jí v tom podporujou třeba Jason Roeder (Neurosis, Sleep) nebo Rachel Grimes. Tentokrát se Helen Money představí v Praze jako "headliner" - stane se tak 28. září v Potrvá. Těšte se i na pardubickej one-man projekt Paregorik, kterej nedávno vydal split s Molly .