Program | Říjen 2017

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
02 Po
19.30 h
Onry Ozzborn [usa, fake four]
DiscoCtrl [de]
akce měsíce
vstupné TBA

Trable na turné – to zná asi každý muzikant. Zrušené koncerty, nesplněné sliby... Pokud se do takových potíží někdo dostane, last minute koncerty jsou vítaným vysvobozením. Onry Ozzborn a jeho německý support DiscoCtrl budou hrát na poslední chvíli v pražské kavárně Potrvá. Přijďte je podpořit!

 

Onry Ozzborn je mimořádně aktivní rapper labelu Fake Four, jehož duší i mozkem je Ceschi. Je členem Grayskul (Rhymesayers Ent.) plus tvoří polovinu vynikajícího projektu Dark Time Sunshine. Nejlépe možná Ozzborna představuje jeho unikátní deska „Duo“ z roku 2016, která je opravdu širokou kolaborací Onryho s osobnostmi z nejširšího indie rapovýho spektra v USA. Na albu uslyšíte featuringy, pod který se podepsali Aesop Rock, Sadistik, Kimya Dawson, P.O.S, Homeboy Sandman, Nathan Quiroga (Iska Dhaaf), Terra Lopez (Sister Crayon), Rob Sonic a další. A funguje to. Zkrátka a dobře: jestli vás zajímá aktuální tvář alternativního hip hopu, jednu z nich nabízí právě Onry Ozzborne. A nezapomeňte, že last minute koncerty jsou často předzvěstí velkých věcí příští – vždyť takhle tady v roce 2009 začínal putující Astronautalis...

03 Út
19.00 h
Dear Reader [jar]
Support: Overland Inn [fr]
akce měsíce
vstupné 200 předprodej, 300 na místě

Dear Reader jsou aletrnativně popový projekt Cherilyn MacNeil. Mají za sebou 5 desek, z nichž tu nejčerstvější Day Fever Vám představí na pražském koncertě!

Overland Inn [fr]

Francouzské duo má na svém kontě již 2 alba a na podzim bude vydávat nejnovější počin. Mají za sebou koncerty po celé Evropě (Portugalsko, Velká Británie, Německo, ČR) a díky své účasti ve finale Startéru rádia Wave také vystoupení na Besedě u bigbítu. Zpěvačka Chloe je také malířkou pracujícípro jeden z nejrespektovanějších pražských ateliérů a kytarista Etienne je známý svým videomappingem (např. Signal festival) a nadčasovýmiprojekcemi, kterými doplňují vizuální stránky koncertů.

05 Čt
19.30 h
The Marquis [ca]
Support: Tomáš Kopáček [cz]
akce měsíce
vstupné 150

The Marquis

The Marquis je sólovým projektem montrealského multiinstrumentalisty a skladatele Dilliona Steele známeho také pod pseudonymem Tetsuo Paradise. Jeho hudební alterego kombinuje prvky dark wave a industriální hudby, například zvukové plochy metalického charakteru, s vysoce tanečními beaty weird-popového charakteru. Jeho tvorba však není potemnělá. Ba naopak. Sofistikovanými tanečními rytmy nasáklá nová nahrávka Unsatisfied, která vyšla na konci srpna a Dillion ji představí na svém aktuálním evropském turné a premiérově také v České republice, dokazuje, že kanadská nezávislá hudební scéna získala velmi zajímavou akvizici.

https://themarquisofficial.bandcamp.com/


Tomáš Kopáček

Drone - ambientní set Tomáše Kopáčka, člena celé řady hudebních projektů a kapel mj. Black Tar Jesus, India, The Czech Psychedelic Society Manifesto, Tempelhof a dalších, otevře pražský večer. Až s neuvěřitelnou pravidelností tvoří Tomáš Kopáček nové hudební projekty, které vzápětí hibernuje. Od sólového songwriterství před krautrockovou jízdu až po witch house inkarnaci, vždy dokazuje, že je mimořádným talentem na české scéně. Tentokrát to okusí kytarové lampy a vaše ušní bubínky.

Více info na www.menumusic.cz

09 Po
19.30 h
KAUAN [rus/ukr]
Politische Gespräche verboten [cz]
akce měsíce
vstupné 250

KAUAN(Rus/Ukr)
Ukrainian-based KAUAN was formed in 2005 by Russian musician and composer Anton Belov. The band started out in the direction of folkish black-doom metal, but with the addition of new members, instruments and inspiration, the sound slowly and surely transcended towards a more ambient path of melancholic and melodic atmosphere. Through their 6 studio albums, we are taken on a journey of constantly evolving music. All of the albums add something new to their sound and blur musical borders, capturing as much emotion as they can from us, the listeners. Their name hails from the Finnish language, and so do all of their lyrics.

10 Út
19.00 h
Science Café Praha: Slunce na(do) baterky
Host: Pavel Hrzina, Ph.D.
 
vstupné Dobrovolné

"V přednášce se dozvíte ověřená fakta o spolehlivosti výroby elektrické energie ze slunce v podmínkách střední Evropy, o závislosti množství vyrobené energie na počasí a typu instalace.

Dále Vám nabídnu směs základních informací o bateriových systémech a podělím se o své názory na současný stav a budoucí vývoj ukládání energie do baterií. Na přednášce zazní slova jako Lithium, IoT, Průmysl 4.0, odložená spotřeba, chytré sítě a města.

Vše bude zakončeno krátkým exkursem do možné budoucnosti energetiky.

Všechna fakta budou doplněna o odkazy, na otevřené otázky bude nabídnut můj subjektivní pohled a umožněna závěrečná diskuse."


O hostovi:
Ing. Pavel Hrzina, Ph.D. (1975)

- Odborný asistent na katedře elektrotechnologie ČVUT FEL.
- Manažer kvality a metrolog Laboratoře diagnostiky fotovoltaických systémů, ČVUT FEL.
- Vedoucí skupiny pro malé zdroje a akumulaci, Solární asociace.
- Výzkumný pracovník Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT.

11 St
20.00 h
Kukui Quartet
Koncert
 
vstupné Dobrovolné

Jazzový quartet izraelského pianisty Giory Kukui hraje převážně vlastní skladby. Některé stylově přesahují z jazzu do latino, blues nebo acidjazzu, v jiných se nezapře vliv blízkého východu. Giorova hudba je lehce stravitelná, přesto jazzově kořeněná. Je tedy vhodná i pro lidi, kteří jinak k jazzu moc netíhnou. Na basu hraje Petr Šťéťa (Groove Planet, David Dragoun Band) a na bicí Jiří Komínek a na klarinet Nikola Ljujic.

15 Ne
20.00 h
Soul(ó)ženy
Maso Krůtí zahajuje sezónu!
akce měsíce
vstupné Dobrovolné

Jak se mladá žena vyrovnává s potřebou naplnit společenský ideál z minulého století? Za každou cenu!
Říká se, že být nejlepší partnerkou znamená:
Být bohyní v kuchyni, dobrou matkou, nejlepší kamarádkou a v posteli děvkou.
Recept na hovno jsme zjistily.

Hrají členky nově vzniklého dívčího punkového souboru MASO KRŮTÍ : 
Eliška Shnikk Soukupová
Kateřina Smržová
Marta Sobotková

Ve spolupráci s:


Jana Fleglová (dramaturgyně)
David Smrž (zvukař) 
Kryštof Konopka (světlonoš)

Anežka Berčíková (produkce)

16 Po
19.30 h
Edgar's Hair: Jonathan's Dive
Koncert
akce měsíce
vstupné TBA

Jonathan's Dive je experimentální performance na téma knihy Jonathan Livingston Racek od Richarda Bacha. Je to známý romantický příběh o rackovi, který je zavržený ostatními členy hejna pro svou vášeň k létání a vnímaní této disciplíny jako umělecké formy. Kniha je podobenstvím o lidech-ptácích toužících po poznání a naplnění života, po svobodě, volnosti a lásce. Racek Jonathan se stal symbolem této touhy.

Kapela Edgar's Hair, kterou tvoří tři nizozemští hudebníci Hans Brussee, Leon van den Leer a Leo Zwan (dříve mj. členové kapel I$I$ či Oak), přetransformovala příběh v temný a proměnlivý materiál, který nahrála na album Jonathan's Dive (album vyjde na podzim letošního roku). Tento hudební materiál je základním prvkem celého představení. Analogové zvukové dobrodružství je kromě klasických nástrojů (kytara, baskytara, bicí) doplněno o celé spektrum etnických akustických nástrojů. Z toho důvodu budou kapelu na pódiu doprovázet i další hostující hudebníci. Ve spolupráci s Heidi Hornáčkovou, studentkou AMU (režie alternativního divadla se specializací na site specific) a dalšími divadelníky připravila kapela Edgar's Hair audio-vizuální událost, která bude tento hudební materiál rozvíjet. Představení je doprovázeno atmosférickými analogovými vizuály z vody a světla.

18 St
19.00 h
Carl Gustav Jung
přednáška Nové Akropolis
 
vstupné Dobrovolné

Carl Gustav Jung je jednou z nejvýraznějších osobností moderní psychologie. Poté, co si uvědomil ohraničení psychoanalýzy, kterou jako léčebnou metodu využíval jeho učitel a přítel Sigmund Freud, formuloval na základě svého zkoumání a práce lékaře a psychoterapeuta svou vlastní teorii, na níž založil tzv. analytickou psychologii. Zkušenost ho přivedla k přesvědčení, že svět duše je stejně skutečný jako ten hmotný a že kromě prožitků v bdělém stavu může člověk využít i nevědomé elementy, jako jsou sny či archetypální obsahy mýtů. Toto poznání je pak možné využít nejen k léčení nemocí duše, ale také k neméně důležitému procesu, kterým je sebepoznání a osobní rozvoj. Vydejme se spolu alespoň kousek cesty za poznáním duše, kterou nám Carl Gustav Jung ukázal.

Přednáší: MUDr. Lucie Šrámková, lektorka Nové Akropolis, která vede kurzy psychologie a filozofie Východu a Západu, kurzy rétoriky a symbolismu starověkých kultur.

Nová Akropolis je mezinárodní organizace, která nabízí ideál trvalých hodnot, aby přispěla individuálnímu a kolektivnímu rozvoji prostřednictvím jednání ve třech oblastech:

filozofii, kultuře a dobrovolnictví. Byla založena v roce 1957 v Buenos Aires (Argentina) profesorem Jorge Ángel Livraga Rizzi (1930 - 1991), historikem a filozofem.

Tento rok slaví Nová Akropolis své 60. výročí. V České republice působí od roku 1985. www.akropolis.cz

26 Čt
19.30 h
I'm a Sloth [at] · Red Torch · The Black Bones [at]
Koncert
akce měsíce
vstupné TBA
29 Ne
19.30 h
Ceremony [usa] shoegaze/noise/eastcoast
Support: Alex Kelman [ru] Inude [it]
akce měsíce
vstupné předprodej 200, na místě 300

Ceremony vznikla v roce 2005. Od té doby skupina několikrát cestovala na East Coast / USA a hrála dva týdny v Tokiu / Japonsku. Ceremony hrála několik úspěšných koncertov v Německu, Itálii, Dánsku, Nizozemsku a Francii. Kapela je vždy zmíňována s dalšími známými hudebníky jako Screen Vinyl Image, A Place To Bury Strangers a Vandelles. 

Ale jen Ceremony má neodolatelnou zvukovou směs dívčích skupin ze 60. let, popu z 80., a shoegaze z 90.let. Fanoušci po celém světě milují chytlavé melodie Ceremony. Popisují to, co jsme všichni zažili a po čem všichni toužíme: je to o lásce!

30 Po
19.30 h
White Wine [usa]
Support: Červen [cz]
akce měsíce
vstupné 200 předprodej, 250 na místě

White Wine nezůstal od debutu Chroma Key v roce 2011 v koutě. Předloni se Joe Haege spároval s bubeníkem kapel Blut Sport Disko a Plasma Police Fritzem Brücknerem, kterého poznal na turné s Menomena, a společně natočili elpíčko In Every Way but One. „Major life changes brought me into my basement one more time to get something out. I’m very proud of this album, if only because I recorded it with the peace of mind I would be self releasing and not dealing with the music industry machine,“ říká Joe, „the creepiest guy in town“, který v době před nahráváním ztratil kapelu i dlouholetou přítelkyni.

Přesto, nebo snad právě proto, si Haege zachoval výjimečnou muzikantskou integritu a rukopis: přestal se starat o to, jak skladby přijme veřejnost, a soustředil se výhradně na to, jak znějí a co sdělují – a jak je s výsledkem spokojený on sám. Jeho melodický vokál, kousavou elektriku a vkusnou elektroniku doprovázejí úsporné, ale důrazné bicí s ozvěnami synth-punku konce 70. let. Oba hudebníci si sedli natolik, že Haege dočasně opustil L.A. a přestěhoval se na čas do Lipska za Brücknerem.


Červen
Červen jsou nováčci, které už nyní vidíme hrát na světovém turné. Hudební duo (bicí + kytara) složené ze zkušených hráčů předvádí na koncertech svou vizi melodických písní beze slov. Červen si postupně získává publikum díky svým skladbám s výrazně složitými rytmy a originálním zvukem.