Program | Únor 2017

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28
04 So
20.00 h
Bizarre Band
Koncert
akce měsíce
vstupné 80

Bizarre Band je vzájemně přátelské a sedmičlenné hudební těleso. Žánrově osciluje mezi folkem a šansonem s přiměřenou dávkou kouzla nechtěného. Repertoár sestává z čistě autorských písní a popěvků.

Složení: Klára Suchanková - texty, hudba, zpěv, housle; Štěpán Klouček - hudba, zpěv, kytara; Zdeněk Dočekal - hudba, občasný zpěv, klavír; Dušan Navařík - hudba, zpěv, příčná flétna, metalofon; František Tomášek - občasný zpěv, akordeon; Pavel Husa - občasný zpěv, kontrabas; František Kukula - cajón, xylofon, zenko a jiné tomu podobné

05 Ne
20.00 h
Nesem vám noviny
Panelová show
 
vstupné Dobrovolné

Komici ze skupiny Underground Comedy představují zcela nový formát zábavného večera, v kterém vás provedou událostmi z uplynulého týdne v Česku i v zahraničí. Formou kvízové soutěže se společně pozastaví nad tím, co hýbalo a dosud hýbe veřejným děním. První veřejnou zkoušku tohoto satirického formátu vás provedou známí komici Adéla Elbel, Luděk Staněk, Jaroslav Cerman a Tomáš Reitz. Na jejich souboj bude dohlížet moderátor Tomáš Plhoň.

07 Út
20.00 h
Teapacks
Impro DAMU/KALD
 
vstupné Dobrovolné

Teapacks je improvizační duo - Pája Sedláčková a Láďa Karda - specializující se na dlouhé formy improvizace. Uvidíte dlouhý příběh, ve kterém dva herci ztvární všechny postavy děje, hlavní, vedlejší i malé čurdy. Součástí večera je i sólová improvizace Ládi Kardy.

12 Ne
19.30 h
Kuf [de]
Koncert
akce měsíce
vstupné 150

To jsme teda zvědavý... Berlínský trio Kuf ve svým hravým zvuku pracuje s živejma bicíma, kontrabasem, klávesama a samplovanejma kusama hlasů - ceký dohromady je to nakažlivě taneční (v tom dobrým slova smyslu). Někdo v tom slyší produkci Ninja Tune, někdo zaznamená vzdálený ozvěny Holy Fuck - rozhodli jsme se dát těmhle klukům šanci. 12. února v Potrvá!

14 Út
19.00 h
Science Café Praha: O archeologii
Host: PhDr. Naďa Profantová
 
vstupné Dobrovolné

Únorové Science Café se vypraví do daleké minulosti. Na příkladu výzkumu Tismic, nejvýznamnějšího hradiště z Českobrodska z přelomu 8/9. století, si ukážeme, co vše dokáží archeologové zjistit o dávných dobách.

Hostem bude PhDr. Naďa Profantová, která pracuje na Oddělení archeologie středověku Archeologického ústavu AV ČR. Zabývá se starší a střední dobou hradištní, dobovou společenskou elitou a výboji Avarů na naše území. 

Na Science Café se budeme se zabývat dvěma rovinami stejného problému: stejné předměty v různém nálezovém kontextu vypovídají různě. Hodně záleží na schopnosti je k nějaké výpovědi využít a na uvažování v modelových situacích.

Přednáška se zaměří na nejvýznamnější hradiště z Českobrodska z doby přelomu 8/9. století – na Tismice. Hradiště je největší z těch vzniklých již v 8. století, významem předchází známější Starou Kouřim. 

I když nebylo zkoumáno ve velkém rozsahu, výsledky nedestruktivních archeologických metod zásadně doplňují poznatky o jeho členění, o oděvu a postavení jeho obyvatel, nejvíce pak i o neklidných dobách přelomu 8/9. století.

Tehdy se měnila politická mapa střední Evropy, v našem prostoru začala dominovat Karolinská říše, místní elita napodobovala životní styl říšské elity.

15 St
21.30 h
Tisíc Tuctů // with english subtitles
Divadelní představení DAMU/KALD
 
vstupné 50/100

Zlatá horečka na Aljašce byla jiná než ty ostatní. Kdo chtěl zlato, musel překonat chilkootský průsmyk, přežít několik lavin, neutopit se při plavbě do Dawsonu, nezmrznout v šedesátistupňových mrazech a prokopat se několika metry sněhu, ledu a zmrzlé půdy. Pustit se do takového podniku mohou jen úplní blázni nebo ti, které sžíralo vědomí, že svému životu něco dluží. Proč by se jinak vydávali na výpravu, z níž se jim z každých dvou investovaných dollarů vrátí jeden ve zlatě? Našli se však i tací, kteří nechtěli těžit zlato ze země, ale ze svých bližních.

Režie: Jakub Maksymov
Scénář: Jakub Maksymov & Plata Company
Výprava: Fortuna Hernández & Plata Company
Hrají: Dominik Migač, Eliáš Jeřábek, Štěpán Lustyk, Milan Vedral

Realizaci této inscenace nakonec nijak nepodpořila firma Schubert.

PS: S loutkami se nemazlíme, život se s lidmi taky nemazlí.

------------------

The Klondike Gold Rush between 1896 and 1899 was different than the others. Who wanted gold had to overcome the Chilkoot Pass, survive several avalanches, don't drawn on the way to Dawson, avoid freezing in the frosty weather and dig several meters of snow, ice and frozen ground. Only the crazy ones embarked in such adventure... or those ones consumed by the everyday routine weeping the lack of sense of their lives. Why else would someone embark on an expedition from which every two invested dollars will return only one in gold?

16 Čt
20.00 h
ILLE
Special guest: DJ Mardoša
akce měsíce
vstupné 150

ILLE tímto koncertem pokřtí nový singl a klip "Dva kroky za tebou" - první ukázku z připravované desky.

Čtveřice okolo zpěvačky Olgy Königové v současné sestavě působí už od roku 2011. Jejich první deska “Ve tvý skříni”, nahraná ve spolupráci s producentem Dušanem Neuwerthem, sklidila velký úspěch u fanoušků i kritiky. MusicServer ji vyhlásil nejlepší českou deskou roku 2013 a kromě nominací na cenu hudební kritiky Apollo sklidili ILLE také nejvíce nominací ze všech umělců na ceny Anděl v roce 2014. Kromě zpěvačky Olgy ve skupině hrají kytaristé Marek Svoboda a A.m. Almela a bubeník Petr Odstrčil, známí ze spolupráce s řadou jiných výrazných hudebníků včetně Lenky Dusilové, Anety Langerové, Xindla X, Michala Hrůzy, Bratrů Orffů ne bo Kafka Bandu.

V současné době ILLE pracují na novém materiálu a plánují vydat své druhé album na konci léta 2017.

17 Pá
19.30 h
Avokaduo & Kopec Šišek
Koncert
akce měsíce
vstupné 50

Avokaduo

Vyrvali srdce Zuzaně Navarový, obalili ho šesti kytarovýma a čtyřma basovýma strunama, přesprejovali a vytvořili nenápadný, ale intenzivní hudební organismus s vlastnostmi melancholického plamenometu. Krásný slova, krásný hlasy, krásný věci.
http://bandzone.cz/_96080?at=gig

Kopec šišek

Členové kapel jako The Manažers, Hubertovy filcky nebo Přátelé novohradských hor v projektu, který už skoro deset let píše skromnou encyklopedii deathfolku, spiklenecké subkultury, která má silné zázemí především na hranicích Vinohrad a Vršovic a na brněnské periferii.

18 So
19.00 h
Kurac & Laundered Syrup & noAR+IS+
Koncert
akce měsíce
vstupné 120-150

Kurac

https://antoninkurac.wordpress.com

Kurac. Z chorvatského překladu “čurák”. Tři muži ze Slezska, co se potkali v Brně a teď žijou v Praze a Kolíně. Po víc než roční pauze se po prosincovém koncertě rozhodli vrátit. Každý si to přál, ale nikdo to nečekal. Na kontě mají jedno splitko s Vlněnou. A jak mi bylo prozrazeno, na svém prvním koncertě v Praze představí nové - slovy Křenka - “nadupané songy”. Máte se na co těšit. Archivy hovoří jasně: “"Arogantní prasata, co mají ty aparáty moc nahlas a trochu víc liskají."

Laundered Syrup

https://launderedsyrup.bandcamp.com/

Další ze slezských luhů a hájů. Teď o sobě dala pořádně vědět. Hledej v tom Black Sabbath. Rock´n´roll. Opravdový, který si na nic nehraje. Ze smradlavé jablunkovské garáže až k předkapele Dinosaur Jr. Loni jim vyšla už druhá kazeta “Old Wrongs”. A ano, už je vyprodaná.

 

noAR+IS+

http://sakraphon.cz/noartist/

Najít kapelu, která tenhle trochu víc slezský večer nejlépe doplní? Je jen jedna volba. noAR+IS+ - pro grafoblbečky “No Artist”. Praha/Neratovice. Nehledej v tom poetiku, je to hudba nádražky ve tři ráno. Surovost. Temno.  Loni vydali desku pod křídly Silver Rocket a Sakraphonu a Holubníku. “Zahojí se to, jen když si to přestaneš škrábat”.

19 Ne
19.30 h
Ayahuasca Dark Trip [pe]
Support: Gedale [cz]
akce měsíce
vstupné TBA

Ayahuasca Dark Trip (Peru a spousta jiných zemí)

Mezinárodní psych drone/doom kombo s jasným názvem Ayahuasca Dark Trip poprvé v Čechách! Projekt založil před sedmi lety peruánský psychonaut Brayan Anthony a postupně do něj pozval muzikanty z USA, Brazílie, Řecka a Holandska. Ayahuasca Dark Trip, to je badání v temných zákoutích psychedelie napříč kontinenty a kulturami. Jestli chceš vidět v psych drone něco unikátního, tohle je přesně pro tebe!

Diskografie:
“II” (2017)
"Mind Journey" (2010, 2012)
“Manantial" (2012)
"Unknown Trip at the Top of the Mountain" (2011)

Support: Gedale (tuzemskej drone/doom inspirovanej Earth a Om. A pak že nerostou!)

22 St
19.00 h
Suchý čtení, mokrý sny
Autorské čtení
 
vstupné Dobrovolné

Jedná se o pražskou reprízu úspěšného scénického čtení básníků vystupujících na literárních večerech s názvem Suchý autorský čtení v Pardubicích ve spolupráci s tamním divadlem Exil. V naší dekadentní art-deco kavárně se můžete těšit na klavír, saxofon, pijáky absinthu, padlé ženy, trochu sentimentu, ale i nadsázky.
Jmenovitě to jsou:
BARMAN: Vilém Kubáč
ČÍŠNÍK: Jan Jaroslav Kralický
DÍVKA NA BARU 1: Jana Tichá
DÍVKA NA BARU 2: Anna Řehůřková
KLAVÍRISTA: Lukáš Vavrečka
SAXOFONISTA: Matěj Karas
SAXOFONISTŮV KAMARÁD: Tomáš Doubek
DÍVKA U KLAVÍRU: Bára Čopáková
DĚLNÍK: Tomáš Stavrovský
SAMOTÁŘ: Vojta Weisbauer
ŽEBRÁK: Martin Drahorád
CYNICKÝ ČTYŘICÁTNÍK: Bohdan Šeda

23 Čt
15.00 h
Hadry v POTRVÁ
Bazar oblečení
 
vstupné Volné

S novým rokem je potřeba udělat si pořádek v šatní skříni. Dát pryč nenošené oblečení a vyměnit je za jiné. Koupit si staronový kousek, který vám určitě chybí...

Rozhodli jsme se uspořádat potrvá bazar, kam můžete přinést vaše již nepoužívané oblečení a prodat je či vyměnit. Nebo se můžete přijít jen podívat, dát si kávu či jiný drink a při té příležitosti si koupit něco na sebe...

Pokud máte větší množství oblečení, které chcete prodávat, dejte nám vědět na email: galerie@potrva.cz - to abychom se lépe domluvili a mohli prostor naší kavárny co nejlépe přizpůsobit pro prodávající i nakupující.

25 So
19.30 h
Inženýr Vladimír (rockband) – křest CD Sexappeal
Zvláštní host Marek Doubrava (Hm…)
akce měsíce
vstupné Dobrovolné

Inženýr Vladimír je veřejně prospěšné sdružení pro šíření nepopulární hudby. Prospěje i vám. Jen si nemyslete.

Při této slavnostní příležitosti (a pouze při ní) hrajeme v rozšířené sestavě:

Vladimír Mikulka: kytara, zpěv
Jana Havláková: housle, zpěv
Marie Perná: baskytara
Sonia Koutová: klavír
a další


více na www.inzenyrvladimir.cz

27 Po
19.30 h
Fjordwalker [ru]
Special guset: DJ Cosmic Jazz
akce měsíce
vstupné 150

Fjordwalker je elektronickým projektem ruského skladatele a hudebního producenta Alexe Polianina pocházející z Yekaterinburgu. Co do hudební škatulky pohybuje se na pomezí ambientu, trip-hopu a synthwave. Během posledních tří let navštívil 19 zemí s více než 300 vystoupeními, které jsou doplněny projekcí. V prosinci 2015 vydal své první album “U Can More”. O rok později představil - spolu s italskou zpěvačkou Tying Tiffany - singl “Few seconds”, který je titulní písní jeho druhého alba “Elements”. V Potrvá se představí v rámci svého evropského turné “Element 2017”.

28 Út
20.00 h
KineDok: FC Roma
Do Potrvá na dokument a to díky KineDoku
 
vstupné Dobrovolné

Minulý podzim nastoupil do nejnižší české fotbalové soutěže nový, neobvyklý tým. TJ Junior Roma je děčínský klub okresního přeboru, který je složen převážně z romských hráčů. Přestože každý fotbalový fanoušek zná kampaň UEFA Say No To Racism, zdá se, že na česká fotbalová hřiště tato kampaň ještě nedorazila. Jakmile totiž klub do soutěže nastoupil, naprostá většina ostatních týmů odmítla z různých důvodů proti TJ Roma nastoupit. Díky tomu klub vyhrával většinu zápasů kontumačně. Náš film sleduje příběhy právě tohoto klubu na pozadí jedné podivné fotbalové sezony.