Program | Prosinec 2019

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
04 St
17.30 h
Makabrózní povídky
Prezentace knihy
 
vstupné Dobrovolné

Dovolujeme si Vás srdečně pozvat na prezentaci knihy Makabrózních povídek Felixe Boreckého, která se uskuteční ve středu 4. prosince 2019 od 17:30 v kavárně Potrvá.

Úvodní slovo pronese redaktor a editor Jan Šulc.

Ukázku z knihy přečte herec Jiří Lábus.

Večer hudebně doprovodí Camões House Band.

Než vstoupil do literatury Edgar Allan Poe, aby založil dva nejvlivnější žánry moderní povídky, detektivku a thriller, patřila mezi nejpopulárnější typ krátkého prozaického útvaru povídka hrůzy neboli makabróza. Byl to sice také až Poe, kdo povýšil makabrózní povídku, jak píše Josef Škvorecký v doslovu k Vraždám v ulici Morgue, „z úrovně laciného lechtání nervů do sféry vysokého, elegantního a esteticky vzrušivého umění“, jisté ale je, že tento žánr tu existoval již před Poem a vznikem moderní literatury. Přitažlivost makabrózností totiž souvisí s vrozenou touhou lidí se smrtí zabývat, bavit se o ní a poslouchat příběhy, které se tématu smrti dotýkají.

Makabrózní povídky Felixe Boreckého z této přirozené zvědavosti zabývat se smrtí vycházejí a vkládají ji do kulis současné doby. Smrt je zde tematizovaná nikoliv jen jako cosi znepokojivého a strašného, jako cosi, co chce „lechtat nervy“, ale poukazuje rovněž na tendenci ji cíleně vytěsňovat, tendenci, jež je v naší současnosti silnější než kdy dřív. To pak často vede k tomu, že – podle mechanismu „vyhodíme dveřmi, vrátí se oknem“ – vyhřezne s o to větší naléhavostí v o to nečekanějších souvislostech. Neboť smrt je, ať chceme, nebo ne, konstantou lidského bytí. Jan Kotlář

10 Út
19.00 h
Science Cafe Praha
Staré skrze nové, nové skrze staré
 
vstupné Dobrovolné

Ve veřejném prostoru je Čína stále předmětem radikálních polarizací. Staré versus nové, tradiční versus moderní, či dokonce císařské versus komunistické. Představa, že je možné věnovat se pouze jednomu z těchto vyhraněných pólů je do jisté míry zcestná. V přednášce o dvou částech se dozvíte, jak je poznání starého determinováno novým a jak je studium nového nemožné, bez předchozích znalostí starého. Dnes a denně se dozvídáme neochvějné "pravdy" o prastaré civilizaci a dostává se nám více či méně zasvěcených vhledů do situace v zemi, která stále podněcuje přebujelou a divokou fantazii západního čtenáře.

Zveme vás na 112. pražské Science Café, jejichž hosty budou sinologové Václav Valtr (Filozofická fakulta Univerzity Karlovy) a Filip Jirouš (Sinopsis).

* Vstupné dobrovolné. Jsme ale malá neziskovka a bez podpory fanoušků, kteří se chtějí díky Science Café dozvídat něco nového, se neobejdeme. Budeme vděčni za vaši podporu na www.startovac.cz/patron/science-cafe.
* Na akci neděláme rezervaci, přijďte prosím včas a vyberte si své místo.
* Na akci budeme natáčet (díky SlidesLive) a fotit.
* Záznamy předcházejících Science Café si pusťte na www.slideslive.com/sciencecafe nebo na www.soundcloud.com/sciencecafe.
* Hlavními partnery jsou společnosti LMC a MSD, partnery jsou Nakladatelství Academia, VESMÍR, SlidesLive a LukyLab.

www.sciencecafe.cz

17 Út
19.30 h
Ye Vagabonds [irl]
Koncert
akce měsíce
vstupné 220

Ať už se vám líbí country nebo irish punk na způsob The Pogues, křehké písně Sinnead O’Connor, mužné balady Glena Hansarda či třeba hvězdní U2, vězte, že někde u kořenů těchto a mnoha dalších muzikantů najdete pramen, ze kterého všichni čerpají: irskou hudbu. A mezi ty, kdo staletou bohatou tradici úspěšně a po svém přenášejí do 21. století patří YE VAGABONDS.
Bratři Brían a Diarmuid Mac Gloinnové vyrostli v městě, jehož jméno zní, podobně jako irská hudba, českým uším povědomě: Carlow. Od mala obklopeni hudbou prošli nenahraditelnou školou pouličního hraní, později přesídlili do Dublinu, kde se záhy stali pevnou součástí tamní folkové a bluesové hudební scény. Debutové eponymní album z roku 2017 přineslo originální směs irské tradice, anglického folku i záoceánské apalačské muziky a zaujalo jak v Irsku tak ve Spojeném království. Dodejme, že k jejich vzestupu ještě před tím výrazně přispěl u nás velmi dobře známý Glen Hansard, který Ye Vagabonds vzal s sebou na evropské turné v roce 2015 a o rok později je pozval na velký reprezentativní koncert “Imagining Home” do National Concert Hall of Ireland.
Druhé album The Hare’s Lament, zpracovávající staré tradiční písně i objevy z unikátního rodinného archivu, vyšlo letos na jaře. Ye Vagabonds za něj získali několik nominací na ceny BBC Radio 2 Folk Awards a RTÉ Radio 1 Folk Awards a stali se kandidáty na senzaci roku.

www.yevagabonds.com
www.facebook.com/yevagabonds
www.instagram.com/yevagabonds/
********************************************

Brothers Brían and Diarmuid Mac Gloinn grew up playing music together around their hometown of Carlow, a small town in the southeast of Ireland. After moving to Dublin in 2012, they quickly became a staple of the live music and session scene in Ireland, playing their own original songs as well as folk songs from Ireland, Scotland, England and America.
In 2014 they came to the attention of Arbutus Yarns’ music filmmaker Myles O’Reilly, whose videos gained international attention for the brothers for the first time.
After a chance meeting at Electric Picnic in September 2015, the brothers performed onstage with Glen Hansard, who invited them to open for him on his European tour the following October.
Their debut EP Rose & Briar was released on October 7th 2015. Since then, they have been busy touring Ireland, the UK and Europe, opening for acts such as Villagers, Roy Harper and Lisa Hannigan (whose band they played in for her Irish tour, June 2016). They have played sold out headline shows in Ireland, France, Switzerland and the UK.
They have made numerous television and live radio appearances in Ireland, and were also part of ‘Imagining Home’, a live broadcast concert in the National Concert Hall of Ireland, 2016, curated by Glen Hansard, Philip King and Gary Sheehan.
In October 2017 they launched their debut, self-titled album to great acclaim. “Ye Vagabonds” comprises of harmony rich folk music, influenced by Irish traditional music, Appalachian singing, and the 1960's folk revival. It includes ten mellow tracks weaved with thoughtful lyrics, thickly layered with strings and droning harmonium.
Their second album ‘The Hare’s Lament’ was released on 22nd March 2019.

www.yevagabonds.com
www.facebook.com/yevagabonds
www.instagram.com/yevagabonds/
********************************************

23 Po
15.00 h
ZAVŘENO
24 Út
15.00 h
ZAVŘENO
25 St
15.00 h
ZAVŘENO