Program | Listopad 2021

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
02 Út
19.30 h
Křest knihy Ireny Douskové Konec dobrý
Ostatní
akce měsíce
vstupné

Křest knihy Ireny Douskové / Konec dobrý

Čtení: Irena Dousková a Radek Holub

Hudba: Bára Hrzánová a Mário Bihári

11 Čt
20.00 h
ILLE + Sebedrás
Koncert
akce měsíce
vstupné 200

Pražská čtveřice seskupená kolem Olgy Königové. Zpěvačka a skladatelka Olga Königová se narodila v Ústí nad Labem, žije však v Praze. V roce 2005 se přidala k původně českolipské hudební skupině Obří broskev, se kterou natočila alba Potápěči a Sever. Během práce na první z desek se seznámila s producentem Dušanem Neuwerthem a společně s ním natočila EP nazvané V rekvizitách. V roce 2013 vyšlo první studiové album kapely Ille s názvem Ve tvý skříni. Jejich druhá deska s názvem Pohádky byla vydána v březnu 2018. Kapela hraje ve složení Olga Königová, Marek Svoboda (Alaverdi), A. M. Almela (Photolab) a Petr Odstrčil (Soliloqui).

 

Skupina Sebedrás vedená spisovatelem a scenáristou Jiřím Vaňkem líně existuje už 10 let ve složení: Jiří Vaněk (zpěv, kytara), Petr Ulrich (bicí), Jiří Špiller (baskytara), Tomáš Holeček (kytara). Ještě pod názvem Zabiják a Borci vydala v roce 2014 u labelu Červený kůň demonahrávku Folkpunk. Na podzim 2021 vychází jejich debutové CD Radiopop.

16 Út
19.00 h
FreeQ a McPraguematic v Potrvá
Koncert
akce měsíce
vstupné tba

FreeQ vznikl jako ventil pro tvůrčí pnutí matematika Víti Línka rozkymitaného mezi žánry. Pro jeho kytarové melodie vytváří podklady šedesátkové bicí Pavla Humeníka, přesná basa Vojty Línka a zvonivý backlight Tomáš Štiky. Úvratě kmitů vychylují žánry mezi funkem, reggae, psychadelií, rockem i country. Léta čistě instrumentální tvorby vytvořila v publiku hlad po slově. Ten byl zažehnán angažmá městského lyrika McPraguematica. Koncerty tak plynou od náladových prostorů po rapované výpovědi. Pro koncerty je typických mnoho stylů ale jeden rukopis. Divák proto odchází pobaven a osvěžen.

25 Čt
20.00 h
ONONOKO + Kate Balakrishnan & Showtime: "Blackout w/ Douglas"
Koncert
akce měsíce
vstupné 150
ononoko
Potulné písně nomádů, valící se chroští náhorní plošinou a poděkování za sovy.

 

 

 

Kate Balakrishnan & Showtime: "Blackout w/ Douglas"

Prchavá arytmie metropolitního požitkářství má k východu mysli blíž s uchopením za špatný konec, co je i začátkem.

Pocta transcendentálním kvalitám deníkových videí Nelsona Sullivana v podání nárazového dvoučlenného kolektivu. Ceremoniál k invokaci nejjemnějšího oka s kouzlem všednosti před internetem a syndromem turisty. Zolo music bez punku.

 

ENG:

Metropolitan observer evoking transcenentally familiar kindred. Or, in other words, you oughta think carefully through, carrying heavy load altough it doesn't seem so on first sight of yer view-finder.

It does on every other. Invocation of an unique mind and its perhaps blissful limbo by musical collective of two. Zolo music without punk.

27 So
20.00 h
badfocus - emerged
Koncert
28 Ne
20.00 h
Balázs Pándi & Petr Vrba (HU/CZ), Chlamydoe (SK/CZ)
A2+ #105
akce měsíce
vstupné 120 / 150 (s aktuálním číslem čtrnáctideníku A2)

Balázs Pándi & Petr Vrba

 

Spolupráce dvou hudebníků, kteří mají společného leccos, ale především to, že hrají rádi a hrají hodně. A jak maďarský bubeník, tak český hráč na dechové nástroje a elektroniku upřednostňují kolaborace před sólovým hraním a oba se často zaplétají se slavnými jmény experimentální scény (jmenovat nebudeme, protože všecka sláva – polní tráva). Když byl Balázs Pándi před téměř deseti lety na poslední chvíli zařazen do programu festivalu KontrA2punkt, Tom Smith, k jehož setu byl přizván, o něm prohlásil: „Balázs potřebuje bicí, ale kdyby nebyly k dispozici, je vlastně schopen zahrát na cokoli. Stačí mu třeba pár kovových lžic…“ Těžko lépe vystihnout Pándiho hyperaktivní existenci v hudebním světě. Petr Vrba sice možná nezahraje na cokoli, ale stejně jako Balázs Pándi je schopen hrát takřka s kýmkoli. Znásobí se jejich přednosti, nebo se navzájem požerou? Vzhledem k apetitu i zručnosti obou hudebníků lze nějakou formu hostiny očekávat na každý pád.

 

https://www.youtube.com/watch?v=P2HIGxs3oHc

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Balázs_Pándi

 

https://vrrrba.cz/

 

 

 

Chlamydoe

 

Pod roztomilý název Chlamydoe se uchýlila příležitostná spolupráce Jano Doe s Janem Klammem. Duo vzniklo v roce 2019 v prostředí pražského klubu Punctum a jeho zrod podle všeho inspirovaly společné vnější znaky obou příslušníků pražské experimentální scény – ať už šlo o jejich vysoké a hubené postavy, podobné účesy či zálibu v tílkách. Setkání modulární syntézy s páskovými manipulacemi a primitivistickou kytarovou improvizací ukázalo, jaké to je, když se nepředvídatelnost a chaos rozhodnou společně utkat koberec: nejde o to, jak vypadá ani jestli je příjemný na dotyk, ale kde všude se dá roztáhnout, zda se na něj chytají chlupy a co všechno do něho nakonec lze zabalit.

 

https://vimeo.com/313011025

 

 

 

Vstupné 120 / 150 (s aktuálním číslem čtrnáctideníku A2)

 

 

 

A2+ je hudební série kulturního čtrnáctideníku A2, probíhající od roku 2012. Zaměřuje se na okrajové či pomezní oblasti současné hudby, zejména na experimentální přístupy, volnou improvizaci, nejrůznější hybridní projevy i subverzivní vpády na území popu.

 

http://advojka.cz/A2plus

 

 

 

Akce probíhá s podporou Ministerstva kultury ČR a Magistrátu hl. m. Prahy.

30 Út
19.00 h
Bůhví, jak to bylo
Divadlo

Nejdřív nebylo nic...tak začíná příběh ze starého zákona, který přináší poučení a spoustu legrace. Dozvíte se jak to bylo s Adamem i povodní a taky, jestli se lidé polepšili. Diváci budou mít možnost nahlédnout na reakci samotného boha na to, jak ten náš svět stvořil. Komediální monodrama kombinující hraní s magnetickými loutkami a činohrou.

 

hraje: Kristián Kašpar

autor: Rudolf Hancvencl

scénografie a výprava: Magdaléna Kašparová