Program | Duben 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
01 So
19.30 h
Karolína Pösinger & Petr Ožana
Koncert

Šansonové degustační menu a něco navíc…

nabídnou šansony a písně nejen z českých končin, ale podívají se i do Francie, Itálie, Německa a Ameriky.

04 Út
19.00 h
Křest nové knihy Richarda Ermla Ztracenci a nalezenci
Ostatní
akce měsíce
vstupné Dobrovolné

Večer uvede Miloš Voráč. Z knihy přečte Marie Reslová, Vladimír Just a Richard Erml

13 Čt
19.30 h
Naqoy + Asier Maiah
Koncert
akce měsíce
vstupné

NAQOY (Budapest, industrial noise punk ambient ritual)

ASIER MAIAH (Vitoria-Gasteiz, impro ritual)

Praha – Potrvá, 13. dubna 2023

 

Kytarista Asier Maiah nás vtáhne do sítí svejch improvizací, zvuků, ploch, nálad a čehokoliv, co budete ochotný přijmout. Následovat bude o něco hlasitější duo z Budapešti Naqoy, který ale svým způsobem pracuje a působí dost podobným způsobem.

Naqoy z Budapešti mají něco, co se nepoštěstí každý kapele: není to punk, ale punks je mají rádi, není to metal, ale metalisti je mají rádi, není to noise, ale hlukaři je mají rádí, není to ambient, drone, post-punk, elektronika, ale to svoje si v tom najde úplně každej. Dvojice z Budapešti se z principu nenechává svazovat stylovýma hranicema a jejich hudba je důkazem: maximálně otevřená a současně nekompromisní. Károly a Balázs jdou vlastní cestou: jejich hudbu sice vymezuje kytara, basa a elektronický zvuky, ale ve skutečnosti žádný omezení nemá.

Asier Maiah je ve svý rodný zemi – což je Baskicko – něco jako kultovní kytarista. Na hudební scéně se pohybuje už dost dlouho na to, aby věděl, že smysl dává dělat jen takovou hudbu, která je něčím výjimečná. Hrál v mnoha kapelách (například v experimentálních Viva Bazooka! nebo v neodolatelně punkovejch Los Nitxos), pořádal ve svým městě Vitorii-Gasteiz koncerty všeho druhu, je nepřehlédnutelnou postavou baskický scény. V posledních letech vystupuje sám s improvizovanými sety, který – jak sám říká – mu dávají dostatečnou svobodu být na pódiu sám sebou.

 

www.silver-rocket.org

Naqoy: https://naqoy.bandcamp.com/

Asier Maiah: https://amaiah.bandcamp.com/

14 Pá
19.30 h
ARROGANT TWINS + NERDSCHOOL
Koncert
akce měsíce
vstupné tba

Arrogant Twins - Nejlepší punk n rollová kapela v historii světa. První headline show v Praze po více než 3 letech.

The best Punk n Roll band in the history of the world. Their first headline concert in Prague after more than 3 years

https://www.youtube.com/@arroganttwins3934

Nerdschool - Berlínské dvoučlenné rockové legendy, které vždy vyhlížejí knockout. Poprvé v Praze. Nenechte si ujít

Berlin two piece rock legends who always look for the knockout. First time in Prague. Not to be missed

https://www.youtube.com/watch?v=7ZrMuhC_T7Q

Vstupenky nejsou potřeba. Plaťte na dveřích, jak se vám líbí.

Ale místo je velmi malé, takže dorazí brzy, aby se zabránilo zklamání

Tickets for this concert are not needed. Pay on the door what you feel like. But the venue is very small so arrive early to avoid dissapointment

23 Ne
20.00 h
Denisa Suchanová & kapela
Koncert
 
vstupné Dobrovolné
26 St
20.00 h
Marie Němcová (křest alba)
Koncert
 
vstupné 150

Marie Němcová se vydává na novou cestu a po delší odmlce přichází se svou autorskou deskou, která v sobě nese poselství ověnčené optimismem a nadějí v život. Snaží se inspirovat své posluchače ke změně úhlu pohledu na život, k jeho jinému uchopení a pochopení, k jeho žití. Autorem aranží je Petr Zatloukal – kytarista, hudební producent, mixing engineer a studiový hráč. Marie Němcová zazpívá a desku pokřtí v obklopení hudebníků, jako je Karel Bárta, Matěj Havlíček, Jan Chalupa a Tomáš Jochmann. Kmotřičkovské pozvání přijala Pavla Fendrichová, Beata Hlavenková, Markéta Schimmerová Procházková a Daria Molnár.

27 Čt
20.00 h
Abstract Household Warfare (HU), Kryštof Pátra (CZ)
A2+ #113
akce měsíce
vstupné 150 / 180 (s aktuálním číslem čtrnáctideník

A2+ #113

27. 4. 2023 20:00, Potrvá (Srbská 2, Praha 6)

Abstract Household Warfare (HU), Kryštof Pátra (CZ)

 

FB event: https://www.facebook.com/events/756963959175043

vstup: 150 / 180 (s aktuálním číslem čtrnáctideníku A2)

 

Na druhém letošním večeru série A2+ vystoupí maďarské trio Abstract Household Warfare a tuzemský experimentální kytarista Kryštof Pátra.

 

Abstract Household Warfare je společný projekt tří plodných maďarských hudebníků. Původně šlo o elektronické duo, v němž Rovar17 obstarával abstraktní zvukové pozadí, občas doplněné útržky mluveného slova či jinými fragmenty, a Xpldnglke svými sekvencery zajišťoval rytmický puls. Nedávno se k elektronické dvojici připojil ještě ZxBxFx s bicí soupravou a samplery. Skupina jako by v každé vteřině čelila dilematu, které se přenáší i na posluchače: Dává větší smysl strnule stát, anebo tancovat? Jak tvrdí v anotaci sami hudebníci, „není to nic jiného než nekonečný boj o ovládnutí mixážního pultu první ráno po lobotomii“.

https://soundcloud.com/abstracthouseholdwarfare

https://www.youtube.com/watch?v=04hXKt3pAjA

 

Kryštof Pátra v rámci svého sólového kytarového setu představí radikálnější polohy své tvorby. Ačkoli se nebrání tonální hře na kytaru, zvuky z ní doluje zejména nestandardními technikami, jako jsou preparace nebo různé druhy primitivistického zacházení s nástrojem, jeho amplifikací a zkreslením. Mottem jeho performancí se stává „ztráta kontroly“, ať už jako záměrný tvůrčí postup vnášející do hry vysokou míru nejistoty, nebo coby důsledek fyzického vyčerpání. Vystoupení končí zpravidla v momentě, kdy už není co dál sdělit. Působí také v noisovém duu Pátra/Švejnar, méně často pak s noisecorové formaci Hotel Krása.

https://soundcloud.com/jakub-vejnar-774679858/patrasvejnar_live-at-hlukovae-mysteria

https://patrak.bandcamp.com/

 

A2+ je série kulturního čtrnáctideníku A2, probíhající od roku 2012. Zaměřuje se na okrajové či pomezní oblasti současné hudby, zejména na experimentální přístupy, volnou improvizaci, nejrůznější hybridní projevy i subverzivní vpády na území popu. http://advojka.cz/a2plus

 

Akce probíhá s podporou Ministerstva kultury ČR.

 

29 So
20.00 h
my sister grenadine
Koncert
akce měsíce
vstupné dobrovolné

My sister Grenadine žije na různých místech světa. A v těch místech jsou ukryty její písně. Pohybuje se měkce mezi tichem a rozmanitostí, povrchem a strukturou, zvukem a melodií. Vypráví příběhy o nezřízených sopkách a městech bezdomovců, o zvědavosti a solidaritě, o zubech v krajině a jiných rozmanitostech...

My sister Grenadine si hraje s lidskou radostí z experimentu, s radostí Vás všech. Proplétání nástrojů, hlasů, zvuků s třpytkami detailů. Na druhé straně koncentrovaná hra se zvukem a jazykem, blízko i daleko, uspořádání a improvizace. Něco mezi free folkem - popem Johnyho Cage - radikální něhou...

WEB:

https://mysistergrenadine.com/

FB:

https://www.facebook.com/my-sister-grenadine-137112966320061/

YouTube:

https://www.youtube.com/user/obstboy/videos

BANDCAMP:

www.mysistergrenadine.bandcamp.com