Program | Říjen 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
02 Po
19.30 h
Rump State (Mark Morgan & Gaute Granli, US/NO), Zustand D (PL/DE)
Koncert
akce měsíce
vstupné vstup 150 / 180 (s aktuálním číslem A2)

A2+ #116

 

Rump State (Mark Morgan & Gaute Granli, US/NO)

Zustand D (PL/DE)

 

2. 10. 2023, 19:30

Potrvá (Srbská 2, Praha 6)

 

Na dalším večeru experimentální série kulturního čtrnáctideníku A2 se představí americko-norský projekt Rump State, v němž se spojili americký kytarista Mark Morgan a norský hráč na elektroniku Gaut Granli, a berlínská performerka Lena Wenta alias Zustand D.

 

https://www.facebook.com/events/847210286913220/

vstup 150 / 180 (s aktuálním číslem A2)

 

Newyorský kytarista a zpěvák Mark Morgan se v rámci série A2+ představí už potřetí. Před deseti vystoupil se svou dlouholetou skupinou Sightings, která se krátce poté rozpadla, v roce 2018 jsme pak mohli slyšet jeho kytaru se zvukem tříštícího se skla nebo trhající se látky při sólovém vystoupení. S norským experimentátrem Gautem Granlim se poprvé potkal v roce 2017 a od dva roky později podnikli společné evropské turné, na kterém hráli každý zvlášť. Když se během padesáti dní ani jednou nepohádali, rozhodli se spolu založit kapelu a pojmenovali ji Rump State. Jejich letošní debutová deska Retaliation Aesthetics „představuje vyzrálé napojení dvou blíženců (…) V popředí zní až psychedelické hlasové mantry, zefektované kytary jsou upozaděné a imitují naléhavý zvuk čtyřmetrových tibetských rituálních trumpet dung čen“ (Ondřej Parus, A2).

https://nolagosmusique.bandcamp.com/album/rump-state-retaliation-aesthetics

https://youtu.be/0Nh8vEPMCAA

https://markcharlesmorgan.bandcamp.com

https://soundcloud.com/verletzte-kreature

 

Zustand D je sólový projekt Leny Wenty, německé umělkyně polského původu usazené v Berlíně. Wenta vytváří zvukové instalace a hraje na klarinet v nejrůznějších sestavách. Vyrůstala v okolí Bonnu a experimentální hudbě se věnuje od teenagerských let. V roce 2004 získala za svou první instalaci nazvanou The Blossom of the Deaf Seed cenu Beethoven Bonnensis. Vystudovala obor zvuková studia se zaměřením na experimentální sound design na Universität der Künste Berlin a zároveň se učila klasické severoindické hudbě u sitáristy Sebastiana Dreyera. Složila hudbu k několika divadelním představením a filmům. V Praze v minulosti několikrát vystoupila s energickým duem Del_F64.0, v němž se orientální klarinetové motivy křížily se speedcorem, technem nebo noisem. V Potrvá představí svůj aktuální set, založený na souhře klarinetu a basového syntezátoru.

http://wenta.ws

https://archive.org/.../eh_12/Zustand+D+%40+DIENSTbar.aiff

 

A2+ je série kulturního čtrnáctideníku A2, probíhající od roku 2012. Zaměřuje se na okrajové či pomezní oblasti současné hudby, zejména na experimentální přístupy, volnou improvizaci, nejrůznější hybridní projevy i subverzivní vpády na území popu.

http://advojka.cz/a2plus

 

Akce probíhá s podporou Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury ČR.

06 Pá
19.30 h
Tajemoje
Koncert

Katka Svobodová je zpěvačka, pianistka, textařka a skladatelka, která

společně s kapelou Tajemoje přichází s debutovou deskou V mlze, která je

směsí jemného popu, poetických textů s prvky jazzu a blues. V zákulisí nazýváme tento hudební styl popšansonem. Kromě vlastní tvorby hrajeme i osobitě aranžované písně zapůjčené např. od Rolling Stones, Toma Waitse, Stevieho Wondera a jiných..

 

Tajemoje:

Katka Svobodová - zpěv, piano

Ondřej Hlas - kytara akustická a elektrická

Matyáš Paur - bicí nástroje

Zbyšek Kordač - kontrabass

07 So
19.30 h
Conor Cunningham (IE) a Peri Benjamin (US)
Koncert
akce měsíce
vstupné

Conor Cunningham je irský singer/songwriter a multiinstrumentalista žijící v Berlíně. V září vyprodal svůj první koncert (100+) v PAS Berlin, kde vystoupil se svým vlastním indie/soul repertoárem. Jako session musician odehrál přes 400 koncertů na čtyřech kontinentech. Conor hraje v kapele s Jessie Monk, která v Potrvá vystupovala v minulosti.

 

Whimsical yet daring, Peri Benjamin’s deft ability behind the piano lends her somehow mystical songs and compositions a weight reserved usually for the greats of the jazz world, in which she will no doubt take her place — plunking the pulse of now. Raised in the far reaches of San Francisco’s wild west, Peri’s music has a strong root in the folk rock n roll tradition. A virtuoso vocal presence and multi-instrumentalism promises a well rounded and harmonically complex concert.

19 Čt
20.00 h
Irena a Vojtěch Havlovi
Koncert
akce měsíce
vstupné 200

Irena a Vojtěch Havlovi zahrají skladby z připravovaného alba, které vyjde v roce 2024 a dále průřez svojí tvorbou, skladby z různých období své hudební kariéry pro piano a violoncello, 4 ruční piano, Violu da gamba a violoncello, zpěv a piano, zpěv a violoncello.

25 St
19.30 h
DUEL + TRAHIR
Koncert
akce měsíce
vstupné 299/360

Máme tu čest vám nadělit velkolepou show kapely DUEL, heavy old school stoner z Austinu (Texas, USA). V rámci jejich evropské tour zavítají do klubu Potrvá, kde je předskočí TRAHIR, které v její domovině netřeba představovat.

Vstupné:

299 Kč v předprodeji

360 Kč na místě

26 Čt
19.30 h
Piano Potrvá: Michael Griffiths
Koncert
akce měsíce
vstupné 200/280

🇨🇿 CZ:

V sedmém ze série komorních koncertů "Piano Potrvá" se představí britský hudební skladatel Michael Griffiths.

💰 Vstupné: předprodej 200 Kč, na místě 280 Kč

🎹 Michael Griffiths /PL

Michael Griffiths je britský multi-instrumentalista, nyní žijící a tvořící v Polsku. Během studia architektury na Akademii výtvarných umění v Poznani začal prozkoumávat spojení prostoru a zvuku. Jeho cesta k hudbě začala studiem děl mistrů klasické hudby, jako např. Frederyk Chopin. Později se jeho zájem začal posouvat k hudbě, která posluchače zaujme moderní interpretací rytmiky a harmonie vyjádřené elektronickými zvuky. Působením v pěveckém sboru se Michael Griffiths naučil umění harmonizace a ještě většího umění disonance. Michael také praktikuje performativní umění, které zahrnuje kombinaci architektury se zvukem. Jeho největší inspirací jsou Hania Rani, Nils Frahm, Portico Quartet, John Coltrane, Eric Satie, Jacob Collier a John Mayer.

🎧 https://open.spotify.com/artist/48qCAABca2CJlwc7ZqdKVF...

 

------------------------------------------------------------------

🇬🇧 EN:

Poland-based British composer Michael Griffiths will perform the 7th of the series of intimate concerts "Piano Potrvá".

💰 Entry: presale 200 CZK, on spot CZK 280

 

🎹 Michael Griffiths /PL

Michael Griffiths is a multi-instrumental musician, born in England, now living and creating in Poland. As he attended the Academy of Fine Arts in Poznań studying Architecture, he also learned how to expresses space through sound. His journey with music started by exploring classical music when studying the works of masters such as Chopin. Later on, his horizon started shifting towards music that engages the listener with a modern interpretation of rhythmics and harmony expressed by electronic sounds. Singing in a choir and learning the ways of jazz musicians like Tommy Flanagan, Oscar Peterson etc. taught him the art of harmonization and the even greater art of dissonance. Michael also practices performative arts that include combining architecture with sound. His biggest inspirations are Hania Rani, Nils Frahm, Portico Quartet, John Coltrane, Eric Satie, Jacob Colier and John Mayer.

🎧 https://open.spotify.com/artist/48qCAABca2CJlwc7ZqdKVF...